ZOOM%3A+Bateria+baixa

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Bateria baixa

Tristesa, angoixa, esgotament, apatia, estrès, preocupació… Aquests són sentiments que bona part de la ciutadania pateix després de més d’un any de pandèmia. Ja sigui perquè ens trobam sense feina, sense vida social o perquè continuam sense veure l’anhelada llum al final del túnel de les restriccions. La Covid-19 ha fet trontollar la nostra salut mental. Una onada invisible que els experts ja anomenen fatiga pandèmica.

Un col·lectiu on es fa més evident és, precisament, el que ha estat en la primera línia de la lluita contra la malaltia: els professionals sanitaris. Gairebé el 50% dels seus membres pateixen símptomes d’ansietat. Mateu Nadal, infermer de Son Espases, lamenta el missatge dels herois: ‘‘els herois no tenen por a determinats riscos, poden prescindir de dies de descans, de dies de conciliació familiar… Aquest discurs ens situa en una posició en què no pots ser vulnerable i, per tant, no pots patir seqüeles psicològiques o trastorns, perquè ets un heroi!”

La preocupació per la feina també ha llevat la son a molts treballadors del sector turístic. Toñi Martín fa front a la segona temporada sense fer les habitacions de l’hotel on treballa des dels 19 anys: ‘‘Prenc medicació per l’ansietat, per la tensió… perquè tenc la tensió alta per tot això que ha passat. Prenc quatre pastilles diàries.’’

 

El confinament va fer revifar el trastorn d’alimentació que Neus Hernández pateix des de l’adolescència: ‘‘Durant el confinament només plorava, plorava i plorava. No sabia ni per què. La gent em demanava: com estàs? I jo deia bé, però en el fons estava cansada. Com estàs? Cansada.’’

Una mirada a l’altra salut, la mental, tan important en una societat que es troba amb la bateria baixa.

El programa Zoom s’emet dissabte a les 21.30 hores a la televisió pública de les Illes Balears. També podeu seguir aquest espai en directe a la web d’IB3.