ZOOM
Colòmbia, ferida oberta

Dissabte a les 21.30

Colòmbia fa 60 anys que viu en conflicte permanent. La signatura dels Acords de Pau el 2016 entre el Govern i la guerrilla de les FARC no ha dut el país cap a una situació de pau i estabilitat. L’incompliment d’acords, la reforma tributària, la falta de perspectives de futur per als més joves i la crisi pandèmica han propiciat, des del passat mes d’abril, un esclat social que setmana rere setmana reuneix els crítics entorn de vagues i manifestacions que han aturat el país. Un ‘Paro nacional’ que ha estat durament reprimit per la policia i on ja es compten més d’una cinquantena de morts.

A Palma, Nataly Pinzón ha organitzat diversos actes de suport al ‘Paro’: «Aquest ‘Paro’ té una participació intergremial: estudiants, sindicats, metges, pagesos, indígenes, dones… Volem fer història. Esper que l’eufòria continuï i que es transformi en una pau que construeixi, que entengui que l’altre no és l’enemic.»

 

Jaume Rado és el cap de missions de Metges Sense Fronteres a Colòmbia. Aporta ajuda humanitària a les zones en conflicte: «el 2020 vàrem tenir 140.000 desplaçats, una xifra molt gran. També és l’any amb més atacs a la missió mèdica. Hi ha un augment d’assassinats, amenaces a la població, reclutament de nins soldat i de violència sexual.»

L’activista Jaime Zambrano s’havia convertit en objectiu dels paramilitars. Va fugir de Colòmbia fa més de vint anys amb un programa de protecció d’Amnistia Internacional. Però des de Palma, segueix amb atenció aquesta nova revolta: «els joves s’han despertat i han dit ‘el que no han aconseguit els meus pares ho intentarem nosaltres’.»

Fa quatre anys que Mariela Patiño aterrà a Maó, però el record del seu fill desaparegut es manté viu en la memòria: «és un dolor que no té nom. La raó et diu que ja no hi és però la desraó continua esperant que arribi. És una ferida oberta.»

Zoom s’emet aquest dissabte a les 21.30 hores a IB3 Televisió. El podeu seguir també en directe a la web i el podreu recuperar al servei a la carta.