ZOOM
Contra el virus, quilòmetre zero

Dissabte a les 21.30h

La crisi provocada per la Covid-19 ha deixat leconomia de les Illes en estat de xoc. Però si hi ha un sector que aquestes setmanes viu un autèntic revulsiu és el sector primari. Productors que feia dècades que servien les seves fruites, verdures, carns o lactis a restaurants i hotels es troben amb els establiments tancats i la producció en marxa. L’única sortida: el consumidor local.

A Camp Mallorquí varen passar de plantejar-se un ERTO a emprendre la iniciativa de repartir paneres de fruita i verdura a domicili. Es varen veure tan superats per les comandes que varen cercar aliats, com Begudes Puig, per fer arribar les cistelles a les llars. Una cooperació poc freqüent en un sector abans molt competitiu.

També la Cooperativa Agrícola de Pollença va ser de les primeres a oferir productes càrnics en línia, amb una gran resposta per part dels consumidors.

I si feia dècades que el sector agrari havia de contractar temporers per fer la producció d’estiu, enguany això no ha estat possible i fora vila es converteix en una opció laboral per a molts treballadors residents a les Illes que han perdut la seva feina a lhostaleria. Els sindicats agraris han rebut més de 2.000 demandes de feina els darrers dies. Com Zbigniew Jerzy Iwan i Andrea Salinas, cuiner i dependenta d’una gelateria, que han començat a treballar a la finca de Guillem Adrover.

Ara que el turisme, principal motor econòmic de les Illes, té un futur immediat incert, molts miren cap a la terra. Veurem si aquesta nova realitat serà flor d’un dia o obre una nova oportunitat al sector primari.

Zoom