Només a Palma, cada any s’aboquen a la mar 15.000 milions de litres d’aigües depurades. És la conseqüència visible d’una problemàtica molt més complexa: la del cicle de l’aigua. I és que la xarxa d’aigües brutes no està separada de la de pluvials i, quan plou amb intensitat, el cabal que arriba a la depuradora del Coll d’en Rabassa és inassumible. Per evitar el col·lapse, l’única solució és abocar a la mar aquestes aigües insuficientment depurades. Però això implica, sovint, el tancament de les platges al bany. Aquest estiu, massa cops ha onejat la bandera vermella a Can Pere Antoni i Ciutat Jardí, un fet que ha indignat turistes i veïnats.
A Zoom en coneixerem un. Bartomeu Rosselló és veí de Cala Gamba i, des de fa prop de vint anys, denunciant i activista en contra d’aquests vessaments, que pot veure des del balcó de ca seva.
La manca d’inversions en manteniment i modernització de les depuradores ha estat constant en les darreres dècades, tot i que els successius governs han recaptat devers 85 milions d’euros del cànon de sanejament. Un impost que va deixar de ser finalista el 2013 i que Francina Armengol ha anunciat que a partir de l’any que ve ho tornarà a ser.
Tot, per arreglar un problema greu que no només afecta la mar. S’Albufera pateix l’obsolescència de la depuradora de Platja de Muro.
La solució del Govern és construir una estació i un emissari a Can Picafort, però l’Ajuntament i, sobretot, veïns com Josep Escalas i Miquel Mas, s’hi oposen.
També coneixerem, de la mà de les científiques Iris Hendricks i Raquel Vaquer, el projecte que duu a terme l’IMEDEA a Formentera per estudiar l’impacte de l’emissari de La Savina sobre la posidònia.
Zoom s’emet cada dimecres a les 21.40 h. Segueix l’etiqueta #ZoomIB3 i envia’ns els teus comentaris.