ZOOM
Dissabte remetrem el reportatge ‘Trànsits’, premiat amb l’accèssit de televisió en els V Premis de Periodisme

Dissabte a les 21.30

21/11/2020 21.30

Aquest dissabte, la televisió pública balear remetrà el reportatge ‘Trànsits’ del programa Zoom, premiat amb l’accèssit de televisió en els V Premis de Periodisme i que atorga anualment l’Associació de Periodistes de les Illes Balears.

A més, altres produccions del mitjà públic de les Illes Balears també varen obtenir especial reconeixement. És el cas de ‘Delictes econòmics’ del programa Memòria Negra que va obtenir una menció especial. Cal destacar 3 produccions que també varen ser finalistes als premis com: els reportatges del programa ZoomPinaret, traspassar la barrera’ i ‘La mirada autista’ i també el documental ‘Els tallers de Joan Miró’, una producció d’IB3 amb la col·laboració de La Perifèrica Produccions.

Trànsits – Zoom

Ser transsexual és un camí ple d’obstacles. El procés per entendre què et fa infeliç, el procés fins que el teu entorn entén que t’estava encasellant en un espai que no és el teu, el procés que fa l’escola, la feina o la comunitat de veïnats. Són tot un cúmul de trànsits, moltes vegades entelats per la transfòbia i la discriminació.

Al programa Zoom coneixem la realitat de les persones trans a les Balears, com Ivonne Moll, una dona de 53 anys que va iniciar el seu trànsit ja d’adulta i a qui li ha tocat viure de prop l’odi de les persones intolerants. Cada setmana es cometen a l’Estat espanyol una dotzena de delictes d’odi cap al col·lectiu LGTBI, però segons l’Agència Europea de Drets Fonamentals només se’n denuncien dos de cada deu.

Les Balears tenen des del 2016 una llei específica per protegir aquestes persones i garantir els seus drets en, per exemple, l’àmbit educatiu. D’aquest aspecte se’n va poder beneficiar Gloria Charry, mare d’un fill transsexual de 13 anys, i Teo Asensio, qui va començar a viure el trànsit del seu fill Arlo quan el petit només tenia un any i mig.

El sociòleg Lucas Platero, Natalia Martín, de l’associació Ben Amics, i Oriol Lafau, coordinador autonòmic de Salut Mental reflexionen sobre com, històricament, la transsexualitat ha estat entesa com una malaltia dins una societat que assenyala les persones que no encaixen dins la norma.

Zoom s’emetrà dissabte a les 21.30 h per IB3 Televisió i en directe a la pàgina web d’IB3. Podeu interactuar a les xarxes socials amb l’etiqueta #ZoomIB3.