ZOOM%3A+Encallats+a+%C3%80sia

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Encallats a Àsia

El preu de les matèries primeres s’ha multiplicat, els temps d’entrega s’allarguen i alguns materials comencen a escassejar. En xifres, l’increment escarrufa: els preus industrials pugen gairebé un 80% respecte del 2020. És la conseqüència de la posada en marxa del comerç internacional després de l’aturada pandèmica. La demanda de productes creix, però l’oferta s’encalla: Àsia, la gran fàbrica mundial, no produeix a nivells anteriors a la crisi sanitària i la logística per dur els productes a Occident també pateix tensions. Una incertesa que afecta tots els sectors en una economia global.

 

Emilio Díaz és constructor i aquesta situació li genera molts maldecaps en les obres que ja té en marxa: “Estam pagant un 30% més que l’any passat. És una bestialitat. De fet, de segons quins materials ja no és que pugin el preu, és que directament no n’hi ha”, afirma Díaz. El sector primari també pateix la deslocalització. Mateu Pascual es dedica a l’agricultura intensiva i lamenta la confusió del moment: “Les llavors, els fitosanitaris, el transport… Tot puja. Et diuen aquesta setmana és aquest preu, però la setmana que ve no ho podem garantir.”

El transport també es ressent fruit de l’increment del preu del carburant: “A Balears el gasoil ha pujat al voltant d’un 40%. Un camió que ve de la Península té un cost més barat que el de les Illes”, assegura el president de la patronal, Ezequiel Horrach.

L’empresa Robot va haver d’aturar la producció per la pandèmia i ara temen que torni a passar per la falta de microxips. “Sempre tenim estoc, però ara els terminis d’entrega poden ser de 52 o 60 setmanes”, diu el seu director Bernat Bonnín. Només 1 de cada 10 microxips són fabricats a Europa.

Zoom s’emet a IB3 Televisió dissabte a les 21.30 h. També el podeu veure en directe a la pàgina web i al servei a la carta.