ZOOM%3A+Encesos+per+la+llum

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Encesos per la llum

Avui la factura de la llum és tres vegades més cara que fa un any. Michaela Moreno viu amb 300 € al mes i ja no pot pagar-la: “Fa tres rebuts que no puc pagar, els assistents socials em diuen que hi vagi quan me tallin la llum, però com puc deixar que me la tallin?”, es demana.

Salvador i Manuela tampoc no poden pagar per la llum. Ell du tres anys a l’atur i ella en fa cinc que no surt de casa: viu connectada a un respirador que ha d’estar les 24 hores del dia endollat a la corrent. Els han arribat factures de 260 euros. “Ara Creu Roja ens paga la llum i amb això tenim una mica més de marge, perquè així no es pot viure”, expressa Salvador.

 

Les empreses també es veuen afectades per l’increment de la factura d’electricitat. “Hem passat de pagar 100.000 euros per la llum a 160.000, un 45% més. Si hi afegim el cost dels combustibles, és bo d’entendre que acabarem repercutint al client aquest cost”, alerta Tolo Servera, gerent d’una empresa de distribució alimentària. En canvi, aquesta no és una opció per a la fàbrica de gelats de Bernat Bordoy: “Si ja tens unes tarifes donades, és impossible repercutir-ho al producte. I què feim els petits? Ens ho menjam.”

Vicenç Canals, expert en Enginyeria Elèctrica, i Joan Manuel Grande, director general d’U Energia, aporten una mica de llum per entendre una problemàtica que té la societat encesa.

Zoom s’emet dissabte a les 21.30 hores a IB3 Televisió. També el podeu veure en directe i al servei a la carta al web d’IB3 (www.ib3.org).