ZOOM%3A+%E2%80%98Es+Jonquet%2C+protecci%C3%B3+en+venda%E2%80%99

Dissabte a les 21.30

ZOOM: ‘Es Jonquet, protecció en venda’

Aquest dissabte torna el programa d’actualitat, Zoom, a la graella d’IB3 Televisió amb el reportatge Es Jonquet, protecció en venda, en el que feim una radiografia d’aquesta emblemàtica barriada de Palma, que tot i el recentment aprovat Pla Especial de Protecció s’enfronta al repte de no perdre més veïnats per així mantenir viu el barri més enllà de cases i molins.

En poques dècades, la barriada palmesana des Jonquet ha passat de ser un barri degradat i colpejat per la droga a un dels més cotitzats de Ciutat, destinació de molts estrangers del nord d’Europa, que ja són la meitat dels empadronats. “Com que hi havia tanta droga i tanta brutor, la gent es va fer por i se’n va anar. Ara tornarien, però ja no ho poden fer, perquè han venut les cases als alemanys”, afirma Isabel Moya, veïnada de tota la vida. María Caparrós recorda nostàlgica els anys en què, tot i ser una barriada pobra, tots es coneixien: “Abans érem una família. Ara la gent ha tornat rica i si poden passar sense saludar-te, millor. No és com abans, la gent pobra érem més humils”, reconeix María. Un barri en profunda transformació els veïnats del qual han passat de lluitar per dotar-lo de llum i aigua a lluitar per mantenir la seva essència, amenaçada per plans urbanístics desenvolupadors i macroprojectes de la iniciativa privada. No ha estat fins al passat mes de novembre que s’aprovaria el Pla Especial de Protecció des Jonquet, amb encara veus crítiques d’alguns veïnats. Carmen Soto i Pep Balaguer han estat al capdavant de la reivindicació una vintena d’anys i s’enfronten ara al repte urgent d’aturar la gentrificació de la barriada: “Hem aconseguit aturar un moviment d’especulació urbanística molt important que hi havia; però, per altra banda, no sabem com aturar aquesta gentrificació que pateix es Jonquet, fruit en certa manera de la seva protecció física”. Segons la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, “el fet de rehabilitar un espai no ha de voler dir que se’l quedaran els rics, ha de ser profit de tothom”.

Zoom s’emetrà dissabte a les 21.30 h per IB3 Televisió i en directe a la pàgina web d’IB3. Podeu interactuar a les xarxes socials amb l’etiqueta #ZoomIB3.