ZOOM
Fosses, la veritat als ossos

Dissabte a les 21.30

14/11/2020 21.30

Aquest dissabte torna el programa d’actualitat, Zoom, a la graella d’IB3 Televisió amb el reportatge ‘Fosses, la veritat als ossos’.

Més de 80 anys silenciats sota les lloses del cementeri vell de Son Coletes, a Manacor. Els pics i les pales de l’equip Àtics, encarregat de l’exhumació d’aquest indret emblemàtic en la recerca de desapareguts de la Guerra Civil, ha tret a la llum 18 cossos de milicians i civils assassinats el 1936, però es calcula que hi podria haver fins a 365 represaliats. ‘Un autèntic centre d’extermini’, en paraules de Cesc Busquets, coordinador del Segon Pla de Fosses impulsat pel Govern. ‘Són assassinats no esclarits, sabem molt bé qui els va fer i remoure això pot tenir implicacions que no agradin’, afirma l’antropòloga Núria Armentano.

Superats els dubtes sobre la idoneïtat d’excavar a Son Coletes, la troballa ha superat les expectatives: ossos que ara romanen a l’espera de ser identificats i objectes com botons, monedes, insígnies o sabates que donen pistes dels seus propietaris. Jordi Ramos és especialista en vestuari i té clar la peça que més l’ha impactat: ‘les sabates de taló d’una de les víctimes, una dona vinculada al món urbà. Aquella sabata devia ser un bé molt preuat per ella’.

Francisca Alomar recorda les sabates de taló que portava la seva mare, Margalida Jaume, desapareguda junt amb el seu pare els anys més foscos de la història de Manacor. És pensà que la troballa de Son Coletes podria pertànyer a Margalida, però aquesta hipòtesi no s’ha demostrat. Francisca, amb l’esperança truncada, creu que els seus pares foren cremats i que no els trobaran mai: ‘això no té perdó’. Davallar a la fossa, una tasca que remou terres i consciències, amb l’esperança de desvelar la veritat que roman intacta als ossos.

Zoom s’emetrà dissabte a les 21.30 h per IB3 Televisió i en directe a la pàgina web d’IB3. Podeu interactuar a les xarxes socials amb l’etiqueta #ZoomIB3.