ZOOM%3A+Gomila%2C+de+tot+color

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Gomila, de tot color

Les grues han pres els voltants de la plaça Gomila, a Palma. Després de dècades de decadència i abandó municipal, la iniciativa privada posa en marxa una seixantena d’habitatges que els promotors, la família Fluxà, volen destinar a lloguer. També acolliran més de mil metres quadrats de locals comercials. Una important intervenció que suposa un revulsiu per a una barriada que fa massa anys que enyora l’esplendor del passat.

 

“Feia la sensació que volien que es degradàs. Ara que fan totes aquestes finques seran els primers interessats en què la zona no sigui el que és”, comenta Maria Guasp, que fa quaranta anys que viu a un primer pis a tocar de la plaça Gomila. Barri de fama literària i pictòrica, va atreure molts estrangers que feren del Terreno el seu espai vital. Elizabeth Laqueire hi va obrir un negoci de joguines antigues fa més de vint anys: “Era un lloc fantàstic i es va convertir en un horror. Havíem arribat tan baix que ara hi ha esperança.”

“A Palma no hi ha un projecte com aquest. És completament nou: treballa un projecte de vida multicultural, obert i un poc transgressor, també.” Així defineix la intervenció Hans Lenz, president de l’associació immobiliària ABINI. “Des de fa uns anys s’intueix l’inici d’un procés d’elitització, de gentrificació, que evoluciona amb força”, analitza el catedràtic de Geografia Jesús González. Aquesta és una de les preocupacions dels veïnats: “No sigui que, per un costat, la barriada quedi renovada i, per l’altre, els que hi vivim ens hàgim de mudar per un tema econòmic” sentencia Haydeé Guibert, cubana que fa set anys viu de lloguer al Terreno.

Zoom s’emet dissabe a les 21.30 hores a IB3 Televisió. Podeu veure aquest programa a la plana web en directe I recuperar aquest contingut al servei a la carta. A xarxes socials podeu interactuar amb l’etiqueta #ZoomIB3.