ZOOM%3A+Invisibles

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Invisibles

Al programa Zoom d’aquest dissabte titulat ‘Invisibles’ veurem com la pandèmia s’ha acarnissat amb els més febles, com les persones sense llar. El convent dels Caputxins, el parc de ‘Pocoyó’ i els carrers de Ciutat són els espais protagonistes. I les entitats participants, a part dels protagonistes que teniu a la nota de premsa: Creu Roja Balears, Fundació Banc d’Aliments, Benestar Social de l’Ajuntament de Palma i Housing First.

Cada dia, unes tres-centes persones toquen a la porta dels Caputxins de Palma per endur-se’n menjar, bé essencial, però escàs per a massa gent. Mario Calderón coordina el repartiment d’aliments del convent i recorda com fa 13 anys ell mateix va haver de vèncer la vergonya i demanar menjar.

La Covid-19 ha posat les coses encara més difícils als més desfavorits, com les persones sense llar. Joan Aloy, històric periodista de retransmissions esportives, es trobà al carrer d’un dia per l’altre: ‘Tu t’imagines abandonar un ca que no té on anar, el pobre? Jo em vaig trobar com un ca, sense saber on anar’. Aloy és exemple d’arribar a l’èxit professional i, precisament per fer-ho, caure al pou de les addiccions que condueix a l’exclusió. Encara lluita per sortir-ne.

L’anomenat Parc ‘Pocoyó’ ha estat els darrers anys aixopluc per homes i dones que cerquen refugi entre els espais oblidats de Ciutat. En esclatar la pandèmia, Valentin Valentinov es va quedar sense feina, sense casa i amb els papers caducats: ‘La meva família no sap que visc davall un pont, no vull preocupar-los. Pensen que som a un alberg. No els puc dir la veritat’. Comparteix redol amb Antonio Abreu, un músic de carrer que enguany ha vist com es buidaven els carrers i les possibilitats d’un guany per pagar un lloguer. Tenir un habitatge és la base per tenir una vida digna. Adriana Dubkova vivia al carrer fins que fa dos anys va participar en el programa ‘Housing First’. ‘Un dia em va cridar en Joan i em va dir: tens un pis! Jo no m’ho creia, va ser molt emocionant, de veres. De no tenir res a tenir la clau de ca teva, tenir on dutxar-te… és una diferència molt gran. La gent que no ha passat per això no ho entén, no és gens fàcil’.

El programa Zoom s’emet dissabte a les 21.30 hores a IB3 Televisió.