Vuit anys després de la seva desaparició com a entitat independent, la justícia seurà al banquet dels acusats la cúpula directiva de la ja desapareguda Sa Nostra. A l’epicentre de la investigació judicial, el finançament de l’operació immobiliària que havia d’urbanitzar Son Bordoy, a la perifèria rural de Ciutat.
El jutge Santiago Pedraz veu incidis de delicte en les actuacions de Pere Batle, qui fou director general de l’entitat, Pau Dols, director adjunt i Rafel Oliver, conseller delegat d’Invernostra, la filial immobiliària de la caixa. Se’ls imputa d’un delicte continuat d’apropiació indeguda i administració deslleial.
També processa els empresaris Martí Gual i Javier Collado, lligats a la promoció d’habitatges de Son Bordoy.
A l’espera de l’imminent anunci de l’apertura de judici oral, Zoom recupera i actualitza el programa El Buit de Sa Nostra, que narra la desfeta de Sa Nostra, que durant més d’un segle va ser molt més que una caixa d’estalvis per als ciutadans de les Balears. No només perquè allà hi deixaven els seus estalvis, sinó perquè gràcies a l’Obra Social se’n beneficiaven nombrosos col·lectius: des d’associacions benèfiques o culturals fins a grups de joves o gent gran.
L’aposta dels rectors de Sa Nostra durant els anys 1990 i 2000 d’invertir en el negoci immobiliari, i associar-se amb promotors, va resultar fallida quan va esclatar la bombolla immobiliària. El resultat va ser que Sa Nostra va ser absorbida per BMN, entitat participada per l’Estat per quedar, ara mateix, dins Bankia, amb només un 0,2% de l’accionariat.
‘Zoom’ s’emet cada dimecres a les 21.40 h a IB3 Televisió. Segueix l’etiqueta #ZoomIB3 i envia’ns els teus comentaris.