ZOOM
La desfeta del ciment

Dimecres a les 21.40

Nou cop a la indústria balear. La multinacional mexicana Cemex va anunciar el passat mes d’octubre el tancament de la producció de ciment a la planta de Lloseta, cosa que deixa enlaire més de 100 llocs de feina directes i prop de 150 indirectes.

Al programa ZOOM coneixerem la història d’Antonio Robles, un llosetí d’adopció que va treballar pràcticament tota la vida a la cimentera. Ara, veu amb tristesa com arriba el final d’una fàbrica que ha marcat la història contemporània del municipi.

Cemex ha accedit a formar una mesa de treball fins dia 31 de desembre, en la qual participarà juntament amb el ministeri d’Indústria, la conselleria de Treball i els sindicats per intentar salvar el màxim de llocs de feina possibles. Tot i això, la presentació de l’ERO dia 1 de gener és irreversible, segons la mateixa empresa.

Avui, l’ambient dels treballadors a la cimentera és una mescla d’incertesa i de tristesa. Molts, com en Miquel Àngel Robles, fill de n’Antonio, s’aixequen els vespres pensant què passarà amb la seva feina. Altres, com en Jaume Pons, ja no tenen opcions. Ell i 8 treballadors més de l’empresa Trasemisa, que explota la pedrera de Can Negret propietat de Cemex, ja han estat acomiadats.

Gabriel Sampol, Biel Huguet i Carme Verdaguer reflexionen, des de la seva experiència personal, sobre la dificultat de l’activitat industrial. Un sector que, malgrat apuntar a un lleuger repunt aquests darrers anys, no recupera xifres anteriors a la crisi econòmica.

 

Zoom s’emet cada dimecres a les 21.40 h. Segueix l’etiqueta #ZoomIB3 i envia’ns els teus comentaris.