ZOOM%3A+La+mirada+autista

Dissabte a les 21.30

ZOOM: La mirada autista

Com dos joves qualssevol, Víctor i Jaume conversen apassionadament sobre les seves aficions, com el cinema o la informàtica. Però ho fan també sobre com els afecta el Trastorn de l’Espectre Autista, que ambdós pateixen. Ara passen la major part del seu temps al centre d’educació especial ASNIMO, on se senten bé, rodejats de persones que els entenen. No sempre ha estat així. Jaume relata l’assetjament escolar que va patir els seus anys d’escolarització.

A les Balears hi ha 1.735 alumnes amb TEA. Depenent del cas, s’escolaritzen a aules ordinàries, a aules ASCE (aules d’educació especial a centres ordinaris) o a centres d’educació especial.

Gerhard té 7 anys i combina les classes a una aula ordinària a l’escola de Santa Maria amb un centre d’educació especial. A més, l’infant assisteix a cinc teràpies setmanals que costen més de 700 euros al mes. La seva mare, Tamara Beier, no deixa de lluitar pel seu benestar, però reconeix que és un gran desgast emocional i un enorme sacrifici econòmic i de temps.

Joanna Rigo pateix la síndrome d’Asperger, un tipus d’autisme lleu, sense un retard cognitiu evident i de difícil detecció. Va passar més de 20 anys sense saber què tenia, fins que una psicòloga d’Amadip li va detectar. Avui Joanna té un fill i fa una vida pràcticament autònoma.

Tot i que l’autisme es va diagnosticar per primera vegada el 1943, segueix essent un trastorn molt desconegut. A ‘Zoom’ copsam la seva realitat que topa massa sovint amb la incomprensió de la societat.

Zoom s’emet dissabte a les 21.30 h.