ZOOM
Les feines invisibles

Dimecres 19 a les 21.40

Les tasques domèstiques i de cures d’infants, persones ancianes i amb dependència són imprescindibles, però socialment invisibles. Es calcula que, en cas de valorar-se en el mercat productiu, suposarien devers el 25% del PIB, però moltes vegades aquestes tasques es troben en mans de familiars o fora del mercat laboral.

Al programa Zoom descobrim la realitat de la feina domèstica i de la llar, un sector feminitzat: més del 90% de gairebé 11.000 persones donades d’alta a la Seguretat Social dins d’aquest àmbit a les Balears són dones. A més, un percentatge molt elevat és de població immigrada.

Coneixem la història de Leni Pereira, una dona brasilera que va haver de deixar el seu país per enviar doblers a casa seva, on hi havia el seu pare malalt. També la d’Elbia Mendoza, una dona jubilada de 67 anys que ha hagut de venir a Mallorca a cuidar una persona major després de retirar-se al seu país i descobrir que amb la pensió no en tenia prou per viure.

Carolina Elías, de l’associació Servicio Doméstico Activo, reflexiona sobre les causes estructurals d’aquesta situació, així com sobre les condicions laborals de les persones que es dediquen a les tasques de la llar: ni dret a atur, ni vacances pagades, ni capacitat per poder negociar un conveni col·lectiu a un sector on tampoc no existeix una patronal.

Zoom s’emet cada dimecres a les 21.40 hores. Segueix l’etiqueta #ZoomIB3 i envia’ns els teus comentaris.