ZOOM%3A+%E2%80%98Les+pensions%2C+a+examen%E2%80%99

Dissabte a les 19.55

ZOOM: ‘Les pensions, a examen’

Cada mes a Espanya es paguen 9 mil milions d’euros en pensions contributives a un total de 8 milions 700 mil pensionistes. Més de la meitat són jubilats. I cada any aquesta xifra augmenta considerablement, unes 300 pensions més cada dia.

En aquest context, el sistema presenta problemes per sostenir aquesta tendència. Bàsicament, segons diuen els experts, no és viable. Les cotitzacions, que durant la crisi han anat minvant tant en nombre com en quantitat, no basten per pagar les pensions actuals i la Seguretat Social acumula set anys de dèficit.

El Govern ha hagut de gastar pràcticament tot el Fons de Reserva que es va crear l’any 2000 i que va arribar a tenir més de 66 mil milions al 2011.

Els pensionistes pateixen aquest model i no dubten de sortir al carrer per reclamar millores en el sistema. Al programa ZOOM anirem a la UIB a fer una classe sobre pensions, amb l’economista Antoni Alcover, i també coneixerem històries personals ben diferents.

La d’en Sebastià és la més dramàtica. Té 73 anys i viu al soterrani d’un hotel de Palma. Cobra 630 euros i paga 480 entre lloguer, llum i aigua. I és que a Balears el 54% dels pensionistes no arriba als 700 euros, segons els sindicats.

No és el cas de Biel Huguet, que cobra 2.000 euros, però que tot i així està plenament implicat en la lluita per reclamar, diu, un sistema de pensions més digne.

Zoom s’emet dissabte a les 19.55 h a IB3 Televisió. En trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 amb l’etiqueta #ZoomIB3, i al Facebook IB3org.

A la web IB3.org podeu seguir aquest espai en directe i també el podreu veure al servei “A la carta”.