El vaixell Alan Kurdi navega en aigües al nord de la costa de Líbia. En una superfície com deu vegades Mallorca, cerca persones que, fugint de la guerra i de la pobresa, s’embarquen en bots precaris per travessar la Mediterrània amb l’objectiu de trobar-hi un futur millor. En els darrers cinc anys, més de 15.000 persones han mort ofegades fent aquesta mateixa travessia. Sovint, que es topin amb un vaixell de rescat humanitari marca la diferència entre la vida i la mort.
Però les restriccions dels països de la Unió Europea fan pràcticament inviables les missions de rescat humanitari i avui en dia només el vaixell Alan Kurdi, de l’ONG alemanya Sea-Eye, fa aquest tipus de tasques, no sense entrebancs. El programa ‘Zoom’ s’ha unit a la missió que va salpar del Port de Palma i s’ha embarcat rumb a la Mediterrània central per mostrar com viuen una situació d’alt risc com aquesta els voluntaris de Sea-Eye i Proem-Aid. Alguns companys seus han estat denunciats pel Govern italià i s’enfronten a peticions de presó.
Sobre la criminalització que pateixen els voluntaris en parla ‘Lolo’ Elviro, un dels cooperants espanyols que més s’ha implicat en la crisi migratòria de la Mediterrània. Des de l’acció directa, fins a la denúncia i la divulgació d’aquesta emergència internacional.
Finalment, un testimoni de gran vàlua és el que aporta Osman Brime, jove sudanès que va ser rescatat pel vaixell Aquarius el juny de 2018 juntament amb 120 persones més. Ara viu a Mallorca, amb una família del projecte Welcome Refugees. Amb ell, reviurem el seu rescat i coneixerem com encara el seu futur a l’illa.