ZOOM%3A+Majorica%2C+la+perla+sense+enfilar%C2%A0

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Majorica, la perla sense enfilar 

Aquest dissabte torna el programa d’actualitat, Zoom, a la graella d’IB3 Televisió amb el reportatge Majorica, la perla sense enfilar, ​on tractam el conflicte laboral actual així com el decliu en les darreres dècades d’una de les empreses més emblemàtiques de Mallorca. Per això, tenim les veus de dos treballadors i de l’actual Director General, Diddier Grupposo així com també de l’historiador Sebastià Sansó i de dues treballadores ja jubilades: Montse Ferrer i Maria Antònia Pastor, que encara guarden un gran sentiment per Majorica.

Majorica, la fàbrica perlera instal·lada al 1902 a Manacor i que durant dècades ha simbolitzat la prosperitat industrial en una Mallorca eminentment rural, es troba en concurs de creditors. L’empresa passava per una situació econòmica delicada que la pandèmia ha agreujat. Els 280 treballadors de la fàbrica i les botigues rebien la notícia el passat novembre, quan la majoria es trobava en ERTO. Un compàs d’espera que, per la situació sanitària i laboral, passen sense l’escalf de la companyonia. ‘Hem de reestructurar l’empresa, adaptar-nos al mercat i preparar-nos per tornar a créixer. Però és cert que, mentrestant, hi ha una situació dolorosa’ confirma Didier Grupposo, director general de Majorica.

Noelia del Salto i Miquel Vanrell són dos treballadors veterans de la fàbrica manacorina. Han viscut moments d’esplendor i de decadència, i altres operacions de venda: ‘el 98 ja ens varen presentar els inversors com una gent que situaria Majorica al més alt nivell, però varen ser uns especuladors que varen espoliar tot el patrimoni de Majorica’ recorda Vanrell. A cada canvi de mans de l’empresa, han minvat els treballadors i empitjorat les seves condicions laborals. ‘Ens vèiem a venir algun tipus de canvi, però no tan radical. Serà difícil de remuntar, estic segura que es prendran mesures dràstiques’ afirma del Salto.

Queden enfora els anys d’expansió, de la visita obligada dels grups de turistes desitjosos d’endur-se un record en forma de perla. Reines, princeses i actrius d’arreu del món lluïen les joies de Manacor. Records que tenen ben presents Maria Antònia Pastor i Montse Ferrer, ja jubilades.

Zoom s’emetrà dissabte a les 21.30 h per IB3 Televisió i en directe a la pàgina web d’IB3. Podeu interactuar a les xarxes socials amb l’etiqueta #ZoomIB3.