ZOOM%3A+Mascaretes%2C+luxe+asi%C3%A0tic

Dissabte a les 21.30h

ZOOM: Mascaretes, luxe asiàtic

Esclata l’emergència sanitària i a les Balears, com a tants altres territoris del món, comencen les dificultats per a proveir-se de material de protecció individual, imprescindible per controlar la pandèmia. Totes les mirades es dirigeixen a la Xina, que es converteix en el gran fabricant d’àmbit mundial de mascaretes, guants, bates i respiradors. Un autèntic ‘mercat persa’, a cop de talonari, en què aconseguir un contracte no és tasca fàcil.

I mentre les farmàcies i l’IB-Salut, en l’àmbit públic, passaven un calvari per aconseguir comprar i transportar material sanitari des dels aeroports xinesos, en una petita població rural al nord de Pequín transformen, en només dos mesos, un magatzem en una fàbrica de mascaretes. Allà fa feina Yanxia Wang, que passa el control de qualitat de les mascaretes, fetes d’un mineral respectuós amb el medi ambient, la zeolita. Centrada al cent per cent en la seva feina, lluny de la seva família, se sent orgullosa d’ajudar tot el món en la fabricació de mascaretes.

Tomàs Muret té una farmàcia a Son Ferriol. Durant les setmanes més dures de la crisi, va preferir no vendre màscares als seus clients per no haver-los de cobrar un preu abusiu.

Lorena de Vega, infermera a APROSCOM, va viure el pitjor de la pandèmia en primera línia, gestionant l’escassetat d’equips de protecció individual pel personal del centre.

Per l’IB-Salut, l’esforç per aconseguir material de protecció per als hospitals públics en plena emergència mundial es tradueix en una inversió de 40 milions d’euros i 17 avions noliejats per transportar material des dels aeroports xinesos directament a les Illes. Totes aquestes complexes operacions logístiques, de duanes i certificacions van a càrrec d’empreses exportadores que, com Tyrval, varen fer possible que guants i mascaretes arribassin a la ciutadania illenca quan eren més necessaris que mai.

 

Zoom