ZOOM%3A+Mules%2C+el+darrer+viatge

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Mules, el darrer viatge

Dels tranquils carrers de Maria de la Salut al tràfec dels aeroports internacionals fent viatges de droga. Llorenç Vanrell era el blanc perfecte per a les màfies que fan viatges de l’Amèrica del Sud cap a Mallorca transportant droga. El seu fill, Josep, recorda com de fàcil li ho explicaren: “T’ho venen tot molt fàcil, com anar a comprar el pa. Però no ho és.” D’ençà d’quell primer viatge, Llorenç va convertir-se en mula de la droga, una pràctica que va fer durant vint anys. Al darrer viatge, amb 72 anys, fou detingut i empresonat al Perú, a una de les presons més perilloses del món, Callao. “La darrera vegada que vaig veure mon pare va ser en un vis-a-vis. Pensava que no el tornaria a veure. Va tenir un ictus i li varen concedir un indult.” Ara Llorenç es recupera a casa seva. I Josep, que també va fer un viatge de droga pel que passà per presó, té cura de son pare i enceta una nova vida allunyat de les drogues.

 

Catalina Martínez passava per penúries econòmiques i personals i aquell viatge semblava la solució als seus problemes. Seguint les instruccions de les màfies, va arribar a l’Argentina. “Em dugueren a un hostal on me posaren una faixa amb la droga. A l’aeroport veig que al control policial tot són dones i pens, ja està, ja m’han enxampat. El món se t’enfonsa.” Catalina va complir dos anys i mig de presó a l’Argentina i tornà a Mallorca en ple confinament. “Amb això del covid no podia ni abraçar la meva filla. Tenc molta por de començar de bell nou.”

La Fundación +34 atén una vintena de ciutadans de Balears empresonats a l’estranger. El seu director, Javier Casado, sap molt bé com funcionen les màfies de narcotraficants.

Zoom s’emet dissabte a les 21.30 hores a IB3 Televisió. Podeu recuperar el programa al servei a la carta de la pàgina web d’IB3.