ZOOM%3A+Murterar%2C+llum+sense+fum

Dimarts a les 23.10h

ZOOM: Murterar, llum sense fum

Encetam 2020 amb un aire menys contaminat. Els grups 1 i 2 de la central tèrmica des Murterar que encara funcionaven amb carbó, un dels combustibles més nocius, s’han tancat en compliment de les normatives mediambientals. Una important passa cap a la descarbonització total de les Balears, prevista pel 2050.

Però aquesta necessària transició cap a sistemes de producció energètica sostenibles comporta adaptar estructures de treball antigues a nous models productius. Un encaix encara no resolt as Murterar, on una cinquantena de treballadors de la central s’enfronten a un futur laboral incert. És el cas de Miquel Àngel Jaume, que duu 16 anys as Murterar i que ara desconeix si tindrà plaça a Mallorca o si haurà de traslladar-se amb la seva família a una altra illa o a la Península.

As Murterar també hi treballen un bon grapat d’empreses subcontractades que pateixen, de valent, les conseqüències del tancament progressiu de la central. Andreu Company es dedica al manteniment mecànic i ha vist com la plantilla de treballadors de la seva empresa s’ha reduït a la meitat durant el 2019. També els estibadors del port d’Alcúdia, com Miquel Ferrer, esperen substituir els carregaments de carbó per altres mercaderies per mantenir la feina.

Deixar de cremar carbó és indispensable, però per aconseguir la denominada ‘transició justa’ cal tenir en compte els treballadors del sector.

Zoom