ZOOM%3A+Padrins+en+risc%2C+cures+fr%C3%A0gils

ZOOM
Padrins en risc, cures fràgils

Dissabte a les 21.30h

L’impacte de la Covid-19 a les residències de gent gran deixa unes xifres inassumibles: la meitat de les morts provocades pel coronavirus són usuaris de llars d’ancians. Un sistema de cura dels majors que es demostra ineficaç quan venen moments difícils.

El programa “Zoom” s’endinsa en la realitat d’una de les residències més colpejades per aquesta segona onada: la Sèniors de Sant Joan. A finals del mes d’agost començava una espiral de contagis que deixà tres de cada quatre usuaris positius i 14 defuncions per la Covid-19. Treballadors de la residència, que volen mantenir-se en l’anonimat, denuncien manca de material de protecció i poc personal per atendre els residents: «ho hem passat molt malament, ens hem sentit sols i desplaçats. Vèiem la gent plorar i no podíem fer-hi res», afirmen. Mentrestant, la direcció de l’empresa defensa haver complit en tot moment amb els protocols sanitaris: «sempre hem tengut el material necessari. El material està homologat i tenim supervisió».

La Sèniors de Sant Joan és una residència privada, propietat del grup francès Korian, però amb places concertades per l’IMAS. Aquest fons d’inversió, juntament amb Domus Vi, és líder en el sector a Balears. El periodista Manuel Rico explica com els fons de capital estranger entren al negoci de la gent gran a Espanya i la directora de Gent Gran de l’IMAS, Sofia Alonso, el paper de la gestió pública en la crisi de la Covid a les residències. Un sistema al límit, el del benestar dels majors, que deixa els familiars preocupats i indefensos.

 

Zoom