ZOOM%3A+Patrimoni+de+tots

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Patrimoni de tots

A Balears queden pocs exemples de patrimoni industrial. Algunes fàbriques han estat protegides i en el millor dels casos, s’han reconvertit per a usos culturals. Totes elles amaguen, no només les històries personals dels treballadors i dels veïnats, també ens parlen de la nostra història recent. Als anys 30 del segle passat, gairebé un 38% de la població de les Illes treballava al sector secundari. En poques dècades, l’empremta de la industrialització ha quedat gairebé esborrada pel model econòmic que ha imposat el turisme.

Les fàbriques parlen de la fragilitat de la memòria. Edificis dimensions considerables, símbols de modernitat i progrés al segle XX, moltes vegades concebuts per grans arquitectes, avui cerquen el seu lloc al nostre segle XXI. La seva sostenibilitat es troba entre la recuperació i la rehabilitació per a les anomenades indústries culturals i la creació d’un projecte museístic que revaloritzi el seu ús industrial en el passat i no les deixi en l’oblit.

En el reportatge veurem els exemples fabrils d’Es Sindicat des Vi (Felanitx), Can Puig (Sóller), Fàbrica Ramis (Inca), Can Ventosa (Vila, Eivissa), Orfeó Maonès/antiga Elèctrica maonesa (Maó, Menorca), Casa Codina i Fàbrica Bili’s (Maó, Menorca).

Zoom s’emet a IB3 Televisió dissabte a les 21.30 h. També el podeu veure en directe a la pàgina web i al servei a la carta.