ZOOM
Penjant d’un fil

Dimecres a les 21.40h

La pana elèctrica que el passat 28 d’octubre va deixar 38.000 persones sense llum a Menorca també va deixar en evidència la fragilitat del sistema energètic de l’illa. El cap de fibló i l’esclafit que van fer caure dues torres d’alta tensió provocaren que, a molts punts de l’illa, no hi hagués electricitat en 56 hores.

S’hauria evitat el problema si el cable elèctric submarí que connecta Ciutadella amb Mallorca hagués estat en funcionament? I si Menorca tingués una important producció d’energia a través de fonts renovables? Té l’illa un problema de dependència energètica?

El programa Zoom reflexiona sobre aquestes i altres qüestions, com és la doble insularitat que viuen els menorquins també en termes energètics, amb persones que es van veure afectades pel tall de subministrament, representants empresarials, del Cercle d’Economia, de les institucions i de les persones que estan treballant per fomentar la transició energètica a l’illa.

També coneixerem la realitat de qui ha optat per construir una casa autosuficient, desconnectar-se de la xarxa elèctrica i viure del sol que recapten les seves plaques fotovoltaiques i de l’aigua que recullen les seves cisternes.

Mentre que Red Eléctrica de España ja ha iniciat la instal·lació d’un nou enllaç elèctric entre Ciutadella i Artà, des de la societat civil recorden que el fet que Menorca sigui Reserva de la Biosfera és una oportunitat per convertir l’illa en un referent en la producció i consum d’energia renovable. El Consell de Menorca assegura que ara existeix, a més, consens entre les administracions sobre quin és el camí a seguir, però la voluntat política no sempre és suficient.

‘Zoom’ s’emet cada dimecres a les 21.40 h a IB3 Televisió. Segueix l’etiqueta #ZoomIB3 i deixa’ns els teus comentaris.