ZOOM%3A+Pep%2C+el+cant+a+la+vida

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Pep, el cant a la vida

Pep Martorell té 64 anys, és professor de Biologia i viu a Santa Eugènia amb la seva companya, Pilar, i els seus fills. És curiós, inquiet i amic dels seus amics. Li agrada el cafè, canta a l’Orfeó Santa Maria i utilitza la màquina de cosir. Sempre que pot, viatja mogut per la curiositat i el bon rotllo. També és caparrut i no dona el braç a tòrcer. Fa dos anys la seva vida va fer un gir de 180 graus: li diagnosticaren ELA, una malaltia degenerativa sense cura, incapacitant i letal als 5 anys del seu diagnòstic en el 80% dels casos. “No em fa por el trànsit a la mort. El que em crea angoixa és deixar la meva família i els meus amics”, assegura.

 

Dos anys després del diagnòstic, Pep encara assimila una malaltia neurodegenerativa que, en el seu cas, progressa de forma relativament lenta. “Encara estic en el procés de fer-me a la idea. Quan somnii encara em veig caminant o corrents com feia abans”, explica. És una malaltia cruel, però a nosaltres ens ha unit més”, comenta Pilar Moragues, companya de vida d’en Pep i que ara hi afegeix el rol de cuidadora: “Ens hi adaptam a cada moment. Hem de posar rampes? Posam rampes. Hem de canviar els banys? Canviam banys. I el que vengui”. “Abans em sentia omnipotent i he hagut de tocar amb les mans que les meves limitacions fan que no arribi a tot”, diu Pep. La seva forma de ser ha canviat des del diagnòstic: ara pensa més en els altres i cerca sempre la rialla per fer la vida més fàcil als seus. Porta animades camises de peixos i fruites. Perquè la vida d’en Pep té massa colors per només pintar-la de gris.

Zoom s’emet a IB3 Televisió dissabte a les 21.30 h. També el podeu veure en directe a la pàgina web i al servei a la carta.