ZOOM
Pullman, començar de zero

Dissabte a les 21.30

A Cala Major l’arquitectura turística s’habita. En poc més de 900 metres s’aixequen fins a onze edificis, antics aparthotels que avui són la llar de famílies senceres. Més de mil persones viuen repartides en 920 apartaments; la majoria, famílies estrangeres que cerquen començar de zero.

Laila Hosna Ara ha recorregut més de 8.000 quilòmetres per tenir llibertat. L’ha trobada a un pis de 35m2 dels apartaments Pullman, on han crescut els seus fills. Han hagut de passar vint anys d’invisibilitat i explotació laboral per aconseguir la nacionalitat espanyola. Recorda els inicis, que varen ser molt durs: “treballava rentant plats a un restaurant hindú, 12 hores al dia 31 dies al mes, sense descans, per guanyar 500 euros”.

Farah Houguiguech es va instal·lar fa deu anys a l’edifici Deya, a pocs metres dels Pullman: “els primers mesos foren molt difícils: no sabia l’idioma, ni res. No tenc família aquí, ni amics. Començ com tots, de zero”. Amb els temps, les  veïnes s’han convertit en amigues, en família. Una xarxa que les sosté en moments complicats com l’actual. Fouzya Kria forma part d’aquesta xarxa, que des de l’any passat s’enfronta a un problema greu: amenaces i agressions xenòfobes per part d’una veïnada: “no tenc poc, vaig deixar la por al meu país. Fa molt que visc aquí, no vull problemes amb la gent”.

Laila, Farah i Fouzya posen l’empenta, les ganes de tirar endavant, d’integrar-se sense perdre les arrels. Paola Maddonni, tècnica social de Càritas, obre portes perquè començar de zero sigui una mica menys dur.

Zoom s’emet dissabte a les 21.30 hores a IB3 Televisió.