L’any 2011 un grup de mallorquins de l’associació Per Ells va viatjar a Bielorússia, per conèixer les condicions de vida dels infants que viuen a les zones afectades per l’accident de la central nuclear de Txernòbil. Aquesta associació cada any duu a Mallorca infants afectats de Bielorússia i Ucraïna. Uns mesos després, aquests nins van arribar a Mallorca per fer-hi un programa de salut. Entre ells hi havia Iryna i Vadzim, dos dels protagonistes de “Retorn de Txernòbil”, que ara ja són majors d’edat i que continuen en contacte amb les seves famílies d’acollida.
El documental mostra la feina de l’associació i les famílies, així com les conseqüències socioeconòmiques de l’accident nuclear al llarg del temps, així com la capacitat d’acció individual i col·lectiva per incidir sobre elles.
El pròxim 26 d’abril es compliran 35 anys de la major catàstrofe nuclear coneguda en el planeta. Aquella tarda, el reactor 4 de la central nuclear de Txernòbil es va convertir en el lloc més perillós del món. Després de l’explosió, quan el nivell de radiació podia matar una persona en menys de 10 minuts, gairebé 120.000 persones van ser evacuades de casa seva en sis hores. Aquest fet va causar una trentena de morts directes -i la mort indirecta de centenars d’individus més.
“Retorn de Txernòbil” és un documental produït per IB3, l’Associació Per Ells i MOM Works, amb el suport de la Fundació La Caixa i l’Ajuntament de sa Pobla, que s’estrenarà dins el programa Zoom dissabte dia 24 a les 21.30 hores.
L’estrena coincideix amb els actes de celebració del 15è aniversari de l’Associació Per Ells, que projectarà el documental al Caixafòrum els dies 23 i 24 d’abril, on també s’inaugurarà l’exposició fotogràfica de Raúl Moreno “Monólogo sobre Chernóbil”.