És un dels sectors més castigats per la pandèmia. Després de mesos de restriccions horàries i de capacitat, el tancament total de bars i restaurants a Mallorca i Eivissa des de mitjans gener ha fet la situació insostenible per a moltes famílies que viuen de la restauració.
“Hauria volgut acabar morint-me, però que Sa Llimona seguís existint”, confessa Tomeu Mas, qui ha penjat el cartell d’Es Traspassa al seu negoci, després de 30 anys escrivint la història del ‘pa amb coses’ a Santa Catalina. Per a la sòcia fundadora de Casa Maruka, María José Calabria, la pandèmia ha significat retrocedir 10 anys en el temps: “No pots aturar-te a pensar en la situació, perquè si no no viuries, t’enfonses. Només penses a treballar, no pots mirar enrere”.
Un sector que s’ha reinventat a marxes forçades enmig de la incertesa. “Et despertes un dia i no saps si toca terrassa, dintre, fora, obrir, tancar… Són situacions que, en poc temps, han canviat molt i no sabem en quin moment ens trobem”, diu Eulàlia Segura, segona generació al capdavant del Bar Pigalle de Palma. “Ajudes que no arriben, personal en ERTO que no el cobra, crèdits que s’han de tornar mentre tenim el negoci tancat, pagar llum, lloguer, corrent, autònoms amb ingressos zero… Si no ens donen ajudes estem cuits”, relata Joan Carles Gelabert, propietari de s’Acústicafè de Llubí.
La desesperació del sector surt als carrers per ser, diuen, els que paguen els plats romputs de la pandèmia. Però la radicalització de les protestes allunya molts restauradors, que s’enfronten a un futur incert orfes de representació. Ara arriba una desescalada lenta, per on s’escola el so de la feina diària i l’esperança de tornar a començar.
El programa Zoom s’emet dissabte a les 21-30 h a IB3 Televisió.