ZOOM%3A+Teatre+de+resist%C3%A8ncia

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Teatre de resistència

El Teatre Sans té quelcom de màgic: l’espai laberíntic, la complicitat dels espectadors, els primers aprenentatges dels més joves, la passió per la feina… Pocs centres d’arts escèniques a Palma tenen tanta vida i es troben tan arrelats a la seva barriada. Però ara aquest projecte travessa per un mal moment, i és que la viabilitat econòmica -que depèn en bona part de les subvencions públiques- no està garantida.

 

“Crisis n’hi ha hagudes, però aquesta és molt dura. Perquè a més ve d’una pandèmia. Ens emocionam quan pensam amb la possibilitat que això caigui perquè hi hem posat molts de doblers, molta feina i molta il·lusió.”, diu Pepa Ramón, una de les fundadores d’Estudi Zero, que gestiona el Teatre Sans. Un altre dels propietaris, Pere Mestre, afegeix: “Esperam que arribi una part del finançament que necessitam, recorrerem al ‘crowdfunding’ o finançament col·lectiu… Si hem fet tot aquest esforç no ha estat per ara jubilar-mos i vendre-ho a una immobiliària alemanya per fer apartaments. Tenim la vocació que això quedi per a la ciutat.”

La falta de liquiditat ja es tradueix en produccions pròpies aturades. Tot i això, intenten mantenir els compromisos adquirits. Cristina Francioli està a punt d’estrenar Taronges, la culminació d’una residència al mateix Teatre Sans: “Aquí tens la sensació de família, que aquí el teatre es crea, hi ha màgia. No hi ha tants d’espais així.”, afirma Francioli. Albert Clar, espectador habitual del Teatre també ho té clar: “És un element cohesionador de barri, és fer que hi hagi vida al barri. Quan veus quan hi ha una obra de teatre, quan hi ha classes, quan fan qualsevol classe d’activitat hi ha moviment al barri, dona vida.”

Entre el 30 i el 50% del pressupost del Teatre Sans prové de subvencions públiques. La dependència del sector cultural dels ajuts públics no sembla arreglar-se amb el temps: “Les empreses culturals no només poden dependre de les subvencions públiques, han de tenir el seu propi funcionament.”, sosté Bel Busquets, vicepresidenta del Consell de Mallorca.

Zoom s’emet a IB3 Televisió dissabte a les 21.30 h. També el podeu veure en directe a la pàgina web i al servei a la carta.