ZOOM%3A+Guerra+contra+l%26apos%3Boblit

Dissabte a les 21.30

ZOOM: Guerra contra l’oblit

Aquesta setmana al programa Zoom: Guerra contra l’oblit.

Nafi Brahim és un jove sahrauí que amb només 10 anys va arribar a Mallorca amb el programa d’acollida Vacances en Pau. Després d’un parell d’estius d’anar i venir des del campament de refugiats de Tindouf, Nafi és escolaritzat a Palma, on ha fet la seva vida fins ara, però sempre amb la lluita del poble sahrauí al cor.

Tres dècades de pau tensa esclataren el passat mes de novembre al Guerguerat, un pas entre el Sàhara i Mauritània que el Marroc utilitza per transportar mercaderies a l’Àfrica subsahariana i que el moviment d’alliberació sahrauí, el Front Polisari, reclama com a territori alliberat. Una espurna que ha encès la comunitat sahrauí, decidida a lliurar una guerra no només contra el Marroc, sinó també contra l’oblit. És per això que joves com en Nafi estan disposats a deixar-ho tot per unir-se a l’exèrcit del Front Polisari: ‘jo no tenc ganes d’anar a la guerra, em fa pànic. Però més pànic em fa que el meu poble segueixi sota el règim marroquí i el silenci de les Nacions Unides’.

Dehba Mohamed també va arribar a Mallorca a través de Vacances en Pau, per quedar-s’hi. Tot i estar lluny de la seva família, viu el conflicte amb molta preocupació: una de les seves germanes és a l’exèrcit de dones del Front Polisari. ‘Estic preocupada, però orgullosa d’ella. Jo també ho faria si estàs allà. Ha de ser molt dur. La meva germana m’ho diu, que als vespres ho passa malament’, afirma Dehba després d’una vídeotrucada amb la germana. Però al Marroc la visió del conflicte és totalment oposada i ningú no discuteix la seva sobirania sobre el Sàhara Occidental. Es basen en la història per legitimar l’ocupació del territori i així ho ensenya als seus alumnes el professor universitari, Abdelaali Barouki. Un discurs calcat al de l’exministre de Comunicació, Mustapha Khalfi qui afirma que ‘no hi ha guerra, és propaganda del Front Polisari’.

Zoom s’emet dissabte a les 21.30 h. a la televisió pública de les Illes Balears.