ZOOM
Temporers de la terra

Dimarts a les 22.15h

Cada any, més de 300 persones viatgen des de Colòmbia per fer la temporada als camps de Mallorca i Menorca. Són, sobretot, homes camperols, que deixen les seves famílies per passar la major part de l’any treballant i vivint a les finques de fora vila.

Al programa Zoom coneixem de prop aquesta realitat endinsant-nos en la vida de tres d’ells. Arriben a través de Pagesos Solidaris, una fundació d’Unió de Pagesos que va posar en marxa la col·laboració amb Colòmbia fa gairebé 20 anys, després de veure’s amb grans dificultats per trobar mà d’obra al camp. La intenció era acabar amb les irregularitats i l’ocupació informal de la població immigrant. Alguns, com Eduardo Acosta, fa 12 anys que venen; d’altres, com Hipólito Joya o Fidel Barbosa, han tengut una trajectòria més irregular. Però tots tenen el mateix objectiu: tot i passar lluny de casa sovint més de la meitat de l’any, el sacrifici permet oferir una vida millor a les seves famílies.

No són pocs els casos d’abús laboral que s’han produït al camp espanyol. Un estudi de Càritas del 2018 detectava que pràcticament la meitat dels temporers del camp cobra en negre i, de mitjana, aquests treballadors fan 48 hores setmanals de feina. Per aprofundir en les seves condicions laborals, parlam amb Jaime Bueno, advocat laboralista. L’experta en migracions, Marielva Rísquez, ens ajuda a no perdre la vessant humana d’una realitat migratòria que sovint és invisible per a la població autòctona.

Zoom