ZOOM%3A+Tortugues%2C+residents+o+turistes

ZOOM
Tortugues, residents o turistes

Dissabte a les 21.30

Aquest dissabte torna el programa d’actualitat, Zoom, a la graella d’IB3 Televisió amb el reportatge ‘Tortugues: residents o turistes’.

Al reportatge d’aquesta semana ens fixam en el fet inusual de la posta d’ous de tortuga marina a les costes d’Eivissa i de Menorca. En parlam amb voluntaris, responsables de la seva recuperació, amb el pescador Miquel Ferrando i amb el biòleg i bussejador Manu San Félix.

L’estiu de 2020 serà recordat per sempre com l’estiu de la pandèmia. Però aquests mesos de platges sense turistes varen ser testimoni també d’un altre fet insòlit: fins a tres tortugues marines varen pondre els ous a punts de la costa d’Eivissa i de Menorca.

Enguany també s’han tornat a la mar una trentena de tortugues nascudes a Platja d’en Bossa el 2019, la primera posta d’exemplars de Caretta caretta documentada a les Balears. Durant un any, han estat criades a centres de recuperació fins assolir el pes i la dimensió idonis per enfrontar-se als perills que els espera a la mar.

Guillem Félix i Xisca Pujol han estat els seus cuidadors, però adverteixen d’aquest fet: «no ens hem d’oblidar quina és la causa de tot això. La majoria d’estudis apunten al canvi climàtic», afirma Pujol. Ara, les tortugues retornades a la mar hauran de superar múltiples dificultats fins que, d’aquí a quinze o vint anys, tenguin l’edat reproductora i es pugui comprovar si tornaran a la costa balear per deixar-hi els seus ous. La pesca d’arrossegament, la contaminació, els plàstics i el trànsit marítim són les principals amenaces d’aquesta espècie.

El biòleg Manu San Félix, resident a Formentera i que ha bussejat per tot el món estudiant el comportament de les tortugues, interpel·la directament la societat: «ens hem de posar una exigència absoluta per tal de preservar la diversitat, no a conservar allò que tenim, sinó a recuperar allò que teníem fa 50 o 60 anys».

S’obre el debat sobre si estam preparats per acollir a les nostres platges les tortugues marines, perquè esdevenguin residents i no turistes.

Zoom s’emetrà dissabte a les 21.30 h per IB3 Televisió i en directe a la pàgina web d’IB3. Podeu interactuar a les xarxes socials amb l’etiqueta #ZoomIB3.