ZOOM
Trànsits

Dimarts a les 21.40h

Ser transsexual és un camí ple d’obstacles. El procés fins a entendre què et fa infeliç, el procés fins que el teu entorn entén que t’estava encasellant en un espai que no és el teu, el procés que fa l’escola, la feina o la comunitat de veïnats. Són tot un cúmul de trànsits, moltes vegades entelats per la transfòbia i la discriminació.

Al programa Zoom coneixem la realitat de les persones trans a les Balears, com Ivonne Moll, una dona de 53 anys que va iniciar el seu trànsit ja d’adulta i a qui li ha tocat viure d’a prop l’odi de les persones intolerants.

Cada setmana es cometen a l’Estat espanyol una dotzena de delictes d’odi cap al col·lectiu LGTBI, però segons l’Agència Europea de Drets Fonamentals només se’n denuncien dos de cada deu.

Les Balears tenen des del 2016 una llei específica per protegir aquestes persones i garantir els seus drets en, per exemple, l’àmbit educatiu. D’aquest aspecte se’n va poder beneficiar Gloria Charry, mare d’un fill transsexual de 13 anys, i Teo Asensio, qui va començar a viure el trànsit del seu fill Arlo quan el petit només tenia un any i mig.

El sociòleg Lucas Platero, Natalia Martín, de l’associació Ben Amics, i Oriol Lafau, coordinador autonòmic de Salut Mental reflexionen sobre com, històricament, la transsexualitat ha estat entesa com una malaltia dins una societat que assenyala les persones que no encaixen dins la norma.

Zoom