ZOOM
Twitch, el negoci del directe

Dissabte a les 21.30

Cada dia, més de 30 milions de persones passen per Twitch, una plataforma propietat d’Amazon de retransmissions en línia que, en poc temps, s’ha fet molt popular entre el públic jove. Els videojocs són el bastió d’un canal en què predomina l’exhibició de la vida en directe.

L’streaming ha canviat el model d’entreteniment de diverses generacions que ara tenen al seu abast una oferta variada, gratuïta, immensa i que els interpel·la d’igual a igual. Poden triar què mirar, quan fer-ho i, fins i tot, pagar subscripcions o recompenses als streamers preferits.

Seguint l’exemple de grans figures mediàtiques com Ibai Llanos, són molts els joves que veuen en Twitch una oportunitat laboral. Amb més de 116.000 seguidors, el mallorquí Lucas Rojo ha arribat a guanyar 15.000 euros en un mes pels seus directes a Twitch, on comenta partides del videojoc Valorant. Però el negoci del directe implica sacrificis: «la vida d’un ‘streamer’ professional és dura. Li has de dedicar 10 o 12 hores al dia. És una vida de clausura. Has de saber gestionar la pressió».

 

Però a l’univers dels streamers no tot són joves estrelles mediàtiques i fer-se un lloc a la plataforma no és fàcil. Mon treballava a l’aeroport, però durant la pandèmia va decidir dedicar-se plenament a Twitch. Ell i la seva parella ara es dediquen als directes i fins i tot el seu pare, Miquel Àngel Cardona, s’hi ha estrenat: «som un ‘boomer’, no tenc la mateixa mentalitat que ells. Abans anàvem a jugar al parc, ara se’n riurien del que fèiem». Els pares d’Ekalos tampoc no entenien al començament que el seu fill jugàs tant a videojocs: «sempre em deien que no jugàs tant, però ara comprenen que puc guanyar diners i ho veuen bé».

Zoom s’emet dissabte a les 21.30 hores a la televisió pública de les Illes Balears. També podreu seguir el programa en directe a la pàgina web d’IB3 o al servei a la carta.