ZOOM%3A+Un+gremi+en+superviv%C3%A8ncia

Dissabte a les

ZOOM: Un gremi en supervivència

Tractam la situació del sector de la música en directe, greument afectat per les mesures imposades contra la Covid19 i ho feim endinsant-mos en una de les sales de concerts més importants d’Europa, Es Gremi.

Aquest dissabte torna el programa d’actualitat, Zoom, a la graella d’IB3 Televisió amb el reportatge Un gremi en supervivència, en què tractam la situació del sector de la música en directe, greument afectat per les mesures imposades contra la Covid19.

Es Gremi, una de les sales de concerts més grans i prestigioses d’Europa, té unes pèrdues mensuals d’uns 40.000 euros per les restriccions imposades per fer front a la Covid-19.

Limitació d’horaris, mascaretes i prohibició de la venda de begudes i menjar minven els ingressos i deixen en una situació molt delicada el futur d’aquests negocis. ‘Si un espai cultural tanca, és molt difícil que torni a obrir. Les institucions no poden deixar morir el teixit cultural de les Illes’ afirma Pep Bauçà, soci fundador d’Es Gremi. Després de mesos amb la majoria dels seus treballadors en ERTO, Es Gremi recupera la música i qui la fa possible.

Samuel Morales és tècnic de so i tot i que ara s’ha d’encarregar de més coses, es considera afortunat de poder tornar a la feina després de cinc mesos aturat, ja que molts dels seus companys d’ofici no tenen feina: ‘no ens hem de veure com a víctimes, sinó com a supervivents’. El desànim s’estén entre els músics de les opcions més contraculturals. Un concert de música hard rock, metal o grunge deixa de tenir sentit des del moment en què el públic no forma part de l’espectacle. Josep Brunet, cantant del grup Helevorn, no creu que aquesta ‘nova normalitat’ sigui una sortida per la música: ‘tenim una societat pobra perquè depenem del fet que ens visitin 15 milions de persones cada any.

On queda la cultura, el pensament, la crítica? Què és allò important com a societat?’ Les sales de concerts s’han unit en una nova associació. Es fan concerts per streaming. Es respecten les restriccions. És la supervivència d’un gremi, el de la Cultura, que mai no ho ha tengut fàcil. Ara, tampoc.

Zoom s’emetrà dissabte a les 21.30 h per IB3 Televisió i en directe a la pàgina web d’IB3. Podeu interactuar a les xarxes socials amb l’etiqueta #ZoomIB3.