ZOOM%3A+Vides+precipitades

Dimecres a les 21.40

ZOOM: Vides precipitades

Georgia és una jove britànica de 24 anys. Fa feina a un bar de Magaluf servint ‘‘chupitos’’. Aquesta primavera, una amiga seva va morir en precipitar-se d’un balcó. Impactada, inicia una campanya de conscienciació sobre el balcòning dirigida al jovent que visita la zona.

El 98% de les persones catalogades com a víctimes del balcòning són homes i el 96% ha consumit alcohol prèviament. Més del 60% tenen nacionalitat britànica i l’edat mitjana ronda els 24 anys, segons un estudi de l’Hospital de Son Espases. Enguany, tot i les campanyes de conscienciació impulsades pel govern del Regne Unit i les mesures preses pels hotelers illencs, onze persones han perdut la vida a les Balears després de precipitar-se des d’un edifici. Dotze més n’han resultat ferides.

Davant aquesta xifra alarmant, el programa Zoom s’endinsa en un drama que cada any es cobra vides i que sembla no tenir explicació. Viatjam a Londres per debatre amb joves que han viatjat a Magaluf i tenen previst tornar a fer-ho, conversam a Exeter amb el professor Guillem Colom sobre la imatge de les destinacions turístiques Balears que es projecta al Regne Unit i coneixem, de ben a prop, la realitat dels propietaris d’establiments hotelers i d’oci nocturn.

Un estudi de la Universitat Europea de Madrid afirma que cada nit els joves britànics gasten, de mitjana, 700.000 euros als carrers de Magaluf, majoritàriament en alcohol barat i de mala qualitat. Però no és l’única explicació a les imatges de descontrol que han fet la volta al món: és un ritual iniciàtic? Respon a una manca de mesures de seguretat? El problema és el consum d’alcohol o el nombre d’hores en què la beguda està disponible? Aquestes i altres preguntes són les que intenta respondre el programa des de la mirada personal dels seus protagonistes.

 

‘Zoom’ s’emet cada dimecres a les 21.40 h a IB3 Televisió. Segueix l’etiqueta #ZoomIB3 i deixa’ns els teus comentaris.