ZOOM
Voluntats Violades

Dissabte a les 21.40h

La submissió química es defineix com “l’ús d’una substància psicoactiva amb fins delictius de manera que es pugui manipular la voluntat de les víctimes o modificar el seu comportament”. Tot i que els delictes comesos usant aquest mitjà poden ser de diversa índole, s’apunta que la majoria són sexuals.

Ara bé, actualment no estan documentats de manera oficial els casos de submissió química i la interpretació de la seva incidència oscil·la de manera destacable depenent de la font de referència. Mentre que sols hi ha dues sentències judicials a Espanya que hagin establert submissió química, estudis recents de l’equip Mujer-Menor Central de la Guàrdia Civil situen les Balears, juntament amb València, com les comunitats autònomes on més es denuncien aquesta classe de delictes. Moltes de les víctimes que decideixen afrontar el seu cas judicial, acostumen a patir un procés de gran complexitat i amb un impacte emocionalment molt dur.

Malgrat els esforços que s’estan dedicant per millorar l’atenció d’aquest tipus casos, en el sector hospitalari, els cossos policials i els judicials, moltes víctimes manifesten la necessitat de fer grans millores perquè es pugui evitar la seva revictimització

 

Zoom