X

Les assegurances privades ja han compensat amb un milió d’euros els afectats pel cap de fibló

Per contra, els 154 afectats pel cap de fibló encara esperen ajudes públiques i només Ferreries ha compensat als perjudicats per la pana

28/10/2019

Les assegurances privades ja han compensat amb un milió d’euros els afectats pel cap de fibló

Imatge del programa de ràdio avui sobre la pana

L’octubre de l’any passat, el cap de fibló de Menorca va tombar cinc torres d’alta tensió. Cadascuna pesa entre 3 i 4 tones, i les conseqüències van ser 1.700 hectàrees afectades: de bosc i cultius principalment, 70.000 arbres arrasats i 38.000 cases sense llum durant 56 hores.

Un any després, els 127 afectats pel cap de fibló que tenien assegurança privada ja han cobrat; en canvi els 154 que en van reclamar a l’administració encara esperen. El Consell de Menorca, però, es compromet a resoldre les reclamacions per danys a finques i boscos abans de finals d’any.

Pel que fa a la pana, l’Ajuntament de Ferreries és l’únic que ha compensat públicament les famílies en situació de vulnerabilitat. Mentrestant, les prop de 2.000 empreses que varen patir pèrdues materials per la manca de subministrament continuen, un any més tard, esperant que els arribin les ajudes.

Per la seva part, Red Eléctrica no assumeix cap responsabilitat per la pana elèctrica que fa un any va afectar directament 39.000 clients a Menorca. El delegat de l’operadora a les Balears, Eduard Maynau, assegura, a més, que el sistema està ben dimensionat i que el pla de contingència dissenyat per l’empresa és suficient per donar una resposta ràpida en casos d’emergència.

En aquest sentit, el Cercle d’Economia demana a Red Eléctrica que compensi els usuaris a càrrec dels beneficis obtinguts per l’empresa l’any passat. El Conseller de Transició Energètica també considera que seria just, però no hi veu motius legals, en aquests moments, per reobrir l’expedient a Red Eléctrica i Endesa.

L’Ajuntament de Ciutadella va fer una reclamació conjunta a Endesa, en la qual demanava que es tornés als afectats el cost dels tres dies en què no hi va haver llum; una petició que es va rebutjar igualment amb l’argument de la Causa de Força Major.

L’altra incògnita és com garantir el subministrament mentre no estigui en marxa el nou cable. Avui capvespre el Ministeri participa, per primera vegada, en una reunió de la Comissió de Seguiment que integren també Govern, Consell de Menorca i Red Eléctrica. La petició de les administracions autonòmica i insular és que l’Estat posi els 3 milions per instal·lar grups electrògens en punts clau que evitin els efectes d’una altra possible pana, mentre el Consell acaba de fer públic una pla de contingència en què es recull el llistat dels punts crítics i un ordre de prioritats d’instal·lació de generadors. Paral·lelament, Endesa ha reforçat els seus mecanismes d’actuació per minimitzar-ne els efectes.

I mentrestant Red Eléctrica ja té a Menorca una grua de grans dimensions per poder substituir torres elèctriques més ràpidament.

Més informació:


El primer informe de l’Aemet: esclafit i cap de fibló coincidiren diumenge a Menorca
Les diferències entre un fibló i esclafit
El cap de fibló de Menorca arrabassa la mata de Torralbenc Nou, la més monumental de totes les Illes
“Allà per on ha passat el cap de fibló s’ho ha endut tot” 
Les incomoditats del cap de fibló: ni llum, ni aigua, ni telèfon, ni internet

28/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris