X

Arriba l’ajuda internacional al Marroc: el terratrèmol ja hi ha deixat quasi 2.500 morts

Els treballadors humanitaris tenen dificultats, sobretot, per accedir a petites localitats aïllades a la serralada de l'Atles

11/09/2023

Arriba l’ajuda internacional al Marroc: el terratrèmol ja hi ha deixat quasi 2.500 morts

Membres espanyols de Bombers Units sense Fronteres inspeccionen les ruïnes d'un edifici en la localitat de Mulay Ibrahim, a 55km al sud de Marràqueix. / EFE - Maria Traspaderne

Els equips de salvament ja han localitzat 2.497 cadàvers després del terratrèmol del Marroc, i 2.476 persones n’han resultat ferides. Els treballadors humanitaris tenen dificultats, sobretot, per accedir a petites localitats aïllades a la serralada de l’Atles. Des d’ahir, diumenge, tenen l’ajuda internacional de països com Espanya. Més enllà dels efectius enviats pel Govern espanyol, un equip de l’ONG Grup Balear de Rescat viatja en aquests moments cap al Marroc. Està format per policies locals i bombers de les Illes. Hi aniran amb un ca ensinistrat. Avui han d’agafar un ferri d’Algesires a Tànger per col·laborar en unes tasques de salvament contra rellotge.

Ahir diumenge horabaixa va arribar també el segon avió espanyol amb membres de la Unitat Militar d’Emergències (UME). De moment, Rabat ha acceptat l’ajuda de quatre països, entre els quals Qatar, el Regne Unit i els Emirats Àrabs, i no descarta acceptar-ne d’altres estats. Això sí, el govern del Marroc ha avisat que l’arribada d’efectius sense coordinar podria ser contraproduent.

Toni Izquierdo, policia local de Palma i membre del Grup Balear de Rescat, diu que una vegada al país aniran allà on facin falta. El grup ja té experiència prèvia, perquè anteriorment han viatjat a Ucraïna i al terratrèmol de Turquia, el passat mes de febrer. I mentre ells són de camí, alguns membres de l’ONG espanyola Bombers Sense Fronteres ja són a la zona afectada.

Aquí a les Illes, Càritas ha iniciat una campanya de recollida de fons per als damnificats. L’Associació de marroquins residents prepara una xarxa d’ajut per enviar al país i agraeix les mostres de solidaritat rebudes. Mentrestant, els aeroports mantenen l’activitat i centenars de turistes han decidit avançar el viatge per tornar a casa. Alguns vols ja han aterrat a Espanya, com per exemple a Sevilla. El Govern del Marroc té previst crear un fons conjunt per canalitzar tota l’ajuda humanitària que es preveu que arribi al país.

Notícies relacionades >

11/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris