economia

Augmenten a 26 els anuncis d’infrahabitatges que el Govern investiga a tot Balears

Una problemàtica que s'estén a totes les Illes: la majoria d'aquests anuncis es fan a Palma, però també n'investiguen a Campos, Puigpunyent, Palmanova i Llucmajor. A Eivissa n'han localitzat també a Sant Josep de sa Talalia i a Vila

Augmenten+a+26+els+anuncis+d%26apos%3Binfrahabitatges+que+el+Govern+investiga+a+tot+Balears

Els anuncis d’infrahabitges a Balears han augmentat en aquests mesos de pandèmia. Les dificultats socials i laborals de les famílies de Balears han provocat que a més de trobar infrahabitages de lloguer, ara també se’n venen. Actualment, el Govern inspecciona 26 anuncis d’infrahabitatges ubicats en distints municipis de les Illes.

La majoria, 20, estan a Palma, però a Mallorca també se n’investiguen un a Campos, un a Puigpunyent, un altre a Palmanova i un darrer habitatge a Llucmajor. En el cas d’Eivissa s’han localitzat dos anuncis d’infrahabitages a Sant Josep de sa Talaia i a Vila.

De les 26 diligències en tràmit, 10 són denúncies presentades formalment per particulars o altres administracions, bàsicament l’Ajuntament de Palma. I 16 són diligències prèvies iniciades d’ofici per Inspecció. El director general d’Habitatge, Eduardo Robsy, explica els canvis detectats amb la pandèmia. “Una vegada passat l’estiu de 2020, vam començar a identificar anuncis de compravenda d’infrahabitatges. I és cert que no ho teníem previst a la nostra normativa, més orientada a lloguer, on s’acumulaven els problemes. Per tant, vam fer aquesta passa i vam modificar aquest precepte en el decret i l’ampliarem a casos de compravenda”.

D’aquests 26 casos per suposada publicitat d’infrahabitatge ara mateix hi ha quatre expedients oberts, pels que les sancions podrien ser d’entre 3.001 i 30.000 euros. També s’han interposat cinc sancions per sobreocupació d’habitatges. Les sancions d’aquests expedients han sumat uns 60.000 euros en total però segons el cas poden arribar a 90.000 euros per habitatge.


La resignació davant l’emergència de l’habitatge: “Pagam 515 euros per un apartament minúscul i ens sentim privilegiats”


Balears es ven al millor postor estranger: el 50% de les noves promocions s’ofereixen directament a forans i a partir dels 500.000 euros

El cas més destacat és el d’Eivissa on en un habitatge de protecció oficial hi residien 8 persones amb un contracte de lloguer de 3.000 euros mensuals i on, a més a més, s’hi havien fet obres no permeses. Segons explica el director general d’Habitatge, “en aquest cas, el propietari no havia respectat ni el preu ni l’ocupació màxima. A banda, s’hi varen fer actuacions il·legals, com una caseta prefabricada al terrat”.

Entre els expedients en tràmit hi ha els set infrahabitatges que aquest dimarts va denunciar l’Ajuntament de Palma, que realitza habitualment rastreig als webs especialitzats per detectar aquestes infraccions. Segons la regidora d’Habitatge Digne, Neus Truyol, la situació de Palma és especialment preocupant. “Fan joc brut. Estan segrestant el dret a l’habitatge perquè pugen el preu d’una manera exponencial. Palma, en els darrers 6 anys, ha tengut un increment de preu dels lloguers del 50%, això no es dona a cap altre ciutat espanyola, i per tant la pressió immobiliària que pateix Palma és molt gran“.

Un d’aquests pisos el lloga Solvia, la divisió immobiliària del Banc Sabadell. Es troba a Cala Major per 480€ al mes. Són 18 metres quadrats en un pis que no té cèdula d’habitabilitat. El pis continua ofertant-se a un portal especialitzat i té una alta demanda. Més de 100 persones han sol·licitat visitar-lo, per la qual cosa, s’han suspès les cites.


Així són els infrahabitatges denunciats a Palma: minipisos de Solvia de 18 m² per 480 euros

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Lots de 150 euros per comprar productes de quilòmetre zero

Una eina més per intentar compensar la davallada de vendes provocada per la pandèmia, de productes com l'oli o el vi amb denominació d'origen

Els pagesos de Menorca i Mallorca compren un 40% més de farratges que l’any passat

Els ramaders han invertit 284 mil euros en l'adquisició d'alfals, civada, margall o enclova; el que suposa el 50 per...

Comença la dotzena edició de la Mostra de Cuina Menorquina amb bones perspectives de reserves

38 restaurants d'arreu de l'illa participen enguany amb menús elaborats a partir de producte local