X

Baixa la xifra de joves emancipats a les Balears i els experts no són optimistes amb vista al futur

Es dibuixa un panorama de preocupació respecte al projecte vital dels joves illencs

20/05/2022

Baixa la xifra de joves emancipats a les Balears i els experts no són optimistes amb vista al futur

La xifra de joves, d’entre 16 i 29 anys, emancipats a les Balears ha baixat al 16,2 % en els primers sis mesos de 2021, segons les conclusions de l’Observatori d’Emancipació ofertes aquest divendres. Aquest índex suposa un descens de gairebé sis punts, ja que fa tres anys, en el primer semestre de 2018, es va situar en el 22,1 %. Així ho han donat a conèixer el secretari de Relacions Externes del Consell de la Joventut, Jordi Prunés Moyà, i la presidenta del Consell de la Joventut d’Espanya, Helena Ruiz.

En l’exposició, el sociòleg Joffre López Oller, encarregat de l’estudi, ha subratllat que aquesta baixada és conseqüència de les condicions de vida dels joves a les Illes. “Quan cau un índex d’aquest tipus és que alguna cosa va malament, ja sigui a nivell laboral o vital“, ha indicat. A més, el secretari de Relacions Externes del Consell de la Joventut ha criticat que, amb aquestes xifres, és “just que els joves pensin que s’està fallant com a societat”.

Segons l’estudi, llogar o comprar un habitatge en els primers mesos de 2021 en solitari a les Balears per a una persona jove era “impossible”, ja que el cost és el més elevat del mercat nacional. De fet, conclou que s’hauria de destinar el 97,8 % del sou per a lloguer i el 82,9 %, per a compra. Són xifres que van en la línia d’altres estudis, que remarquen que faria falta destinar el 111 % del sou per a un lloguer i el 98,3 % per a una hipoteca.


El lloguer, inviable per als joves: haurien de destinar el 111% del seu sou per poder-lo pagar

L’Observatori d’emancipació és un estudi que realitza el Consell de la Joventut d’Espanya amb l’objectiu d’oferir un seguiment periòdic d’alguns elements relacionats amb l’ocupació i l’habitatge que defineixen les condicions de vida i els processos de transició cap a la vida adulta de la població jove. Segons les xifres a Balears del primer semestre 2021, es dibuixa un panorama de preocupació respecte al projecte vital dels joves illencs, segons ha explicat Prunés. En aquest sentit, la presidenta del Consell a nivell nacional ha concretat que la xifra ha estat la més baixa dels darrers 20 anys, en estar en un 14 %.

“Les condicions d’emancipació dels joves són complicades”, ha dit la presidenta, alhora que ha afegit: “Si volem comprar un habitatge, hauria de destinar el seu salari íntegre de tres anys per a poder pagar l’entrada”. Així, segons l’estudi, el 51,5 % dels joves que treballava en el primer semestre de 2021 estava sobrequalificada, és a dir, els seus estudis estaven per sobre del lloc laboral que exercia. Per gèneres, el descens d’autonomia residencial entre 2020 i 2021 no s’ha donat per igual. Mentre que en el primer semestre de 2021 hi havia un 4,58 % menys de dones joves emancipades que en el primer semestre de 2020, entre els homes la reducció va ser del 16,8 %.

Nivell d’estudis
La publicació presentada també analitza l’emancipació i el nivell d’estudis. Així, fins a 2020 la població jove de les Illes amb estudis superiors acabats havia aconseguit mantenir-se relativament aliena al descens de l’autonomia residencial que ha caracteritzat a la resta de la població jove de la comunitat.

En 2021, no obstant això, aquesta diferència es va diluir per complet ja que el descens en la taxa d’emancipació residencial de la població jove amb aquest nivell d’estudis va registrar un fort descens, de 14 punts percentuals en un any i de 10,1 punts percentuals en tot just un semestre.

En el primer semestre de 2021, el 23,8 % estava emancipada, quan en el primer semestre de 2020 l’havia aconseguit el 37,8 %. Malgrat aquesta disminució, excepte entre la població amb estudis secundaris obligatoris conclosos, la proporció de persones joves emancipades a Balears sempre és major que en el conjunt d’Espanya.

Quant al lloc de procedència, Balears és una de les comunitats amb major nombre de residents d’altres llocs. Tan sols el 57,5 % dels joves residents a les Illes en 2020 va néixer aquí, mentre que el 29,6 % ho va fer a l’estranger i el 12,9 % en altres comunitats autònomes. Finalment, l’informe destaca que viure de lloguer a Balears significa un esforç econòmic considerable ja que de mitjana abonar mensualment el pagament de la renda s’emportava el 34,2 % de tots els ingressos de la llar, 3,20 punts més que en 2020.

20/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris