X

Baixa per primera vegada el preu del lloguer a les Illes a causa de la crisi del coronavirus

L'Associació Balear d'Agents Inmobiliaris parla de reduccions d'entorn del 15% i Idealista.com anota una baixada del 4% interanual de mitjana a l'agost

05/10/2020

Baixa per primera vegada el preu del lloguer a les Illes a causa de la crisi del coronavirus

Imatge d'arxiu. /EFE


Escolta aquí la notícia completa a IB3 Ràdio

L’Associació Balear de Serveis Inmobiliaris (ABSI) parla de reduccions d’entorn al 15% del preu de lloguer d’habitatges per mor de la COVID-19. El portal d’informació inmobiliària agregada Idealista, no arriba a tant però també parla d’una baixada del 4% interanual de mitjana a l’agost a Balears, del 10% per la ciutat d’Eivissa.

S’apunta al simple funcionament de la regla que els ha fet pujar tots aquests anys: la de l’equilibri entre l’oferta i la demanda que la falta dels lloguers de temporada d’altres anys ha modificat. “El lloguer car continua sent car però els habitatges de lloguer normal i corrent, d’un habitatge amb tres habitacions, s’estan injectant en el mercat i això està afectant els preus a la baixa” explica a IB3 Ràdio Toni Gayà, president de l’Associació Balear d’Agents Inmobiliaris.

Amb tot, les Balears continua sent una de les comunitats amb preus més elevats: el darrer informe de Pisos.com hi situa una mensualitat de 1.452 euros al mes per a 140 m2 de mitjana a l’agost. Només superat per Madrid amb 1.697 per 114 m2 i per damunt de Catalunya, una altra de les comunitats més tensionades pel preu de l’arrendament urbà.


Balears, la segona comunitat més cara per viure-hi de lloguer

Justament aquest mes de setembre Catalunya ha aprovat que determinades poblacions amb els preus de lloguer d’habitatges més encarits puguin limitar-los. Això malgrat no tenir-ne la competència, que és de l’Estat i arriscar-se a poder rebre un recurs per inconstitucionalitat.

No trepitjar competències de l’Estat és el motiu pel qual les Balears, – que tenen en l’agenda estudiar la regulació de preus-, espera que Madrid compleixi amb la promesa de transferir a les comunitats autònomes el poder de fer-ho en una pròxima llei d’habitatge que la crisi del coronavirus ha endarrerit.

“El ministre Ábalos es va comprometre a què aquest seria el camí [el de la transferència de competències] però les prioritats han canviat i el govern d’Espanya encara no ha posat damunt la taula una proposta amb lletra que nosaltres poguem analitzar” , exposa el conseller d’Habitatge, Marc Pons. Sosté el mandatari socialista que tan bon punt Madrid hagi aprovat una legislació que permeti a les comunitats autònomes poder entrar en la regulació dels preus del lloguer, Balears ho estudiarà “en profunditat” per veure quines mesures es poden aplicar per tal de tenir “uns preus estables”.

El Ministeri d’Agenda Urbana encara no ha presentat l’esborrany de la nova llei d’habitatge però sí ha creat una eina per determinar si una determinada zona té uns preus de lloguer inflats o no: l’índex de preus del lloguer que es pot consultar a la web ministerial. “Si ens fixam en l’índex de preus de lloguer a l’illa d’Eivissa, ens donam compte que estan molt per davall del que s’està pagant realment… Podem aspirar a aconseguir pisos de dues habitacions per manco de 700 euros quan avui dia és difícil aconseguir-ne un d’una sola habitació per manco de 900”, reivindica a IB3 Ràdio Daniel Granda, portaveu del sindicat de llogaters d’Eivissa.

A l’espera que el govern balear tengui competències per poder regular preus del lloguer d’habitatges, els sindicats de llogaters recorden que la nostra comunitat ja compta amb una altra eina per lluitar contra la falta d’oferta de cases i pisos i la conseqüenti especulació en preus: poder disposar dels pisos buits de grans tenidors. “El preu del lloguer social dels habitatges que posi l’administració pública en el mercat, haurien de basar-se en els ingressos dels llogaters i els metres quadrats de l’habitatge”, enraona David López, del sindicat de Llogaters de Mallorca.

El Govern continua tancant l’inventari del parc de pisos buits de grans tenidors, fonamentalment entitats bancàries o fons d’inversió que els hi han comprat, aptes per ser posats en el mercat de lloguer. S’espera acomplir aquest tràmit abans de final d’any.


La crisi sacseja el mercat immobiliari de lloguer

05/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris