societat

Cada banyista podrà ocupar 4 metres quadrats a la platja i els grups podran ser d’un màxim de 15 persones

A partir del pròxim dilluns, els passejos també es podran fer en grups de fins a 15 persones, dret que s'aplicarà a qualsevol altra fase


Una nova ordre del Butlletí Oficial de l’Estat publicada avui dissabte estableix que, a partir de dilluns, amb l’entrada de Mallorca, Menorca i Eivissa a la segona fase, tots els banyistes que vulguin gaudir de la platja ho podran fer, però amb una superfície màxima de 4 metres quadrats per persona. A més, es descomptarà de la superfície útil de la platja, com a mínim, una franja de sis metres a comptar des de la riba de la mar.

L’ordre estableix altres mesures a tenir en compte per a l’ús de les platges:

– S’haurà de mantenir una distància mínima de seguretat de, almanco, dos metres, o, en defecte d’això, mesures alternatives de protecció física, d’higiene de mans i etiqueta respiratòria. A aquest efecte, els grups haurien de ser d’un màxim de quinze persones, excepte en el cas de persones convivents.

– El trànsit i permanència a les platges, així com la pràctica d’activitats esportives, professionals o d’esbarjo, es podran realitzar sempre que es puguin desenvolupar individualment i sense contacte físic, i que es mantingui una distància mínima de dos metres entre els participants.

– D’altra banda, es permet l’ús de dutxes a l’aire lliure, banys, vestuaris i altres serveis públics similars, però sempre amb l’ocupació màxima d’una persona.

– S’haurà de reforçar el servei de neteja de les platges i la seva desinfecció garantint sempre l’estat de salubritat i d’higiene.

– La ubicació dels objectes personals, tovalloles, gandules i elements similars es durà a terme de manera que es garanteixi un perímetre de seguretat de dos metres respecte a altres usuaris, excepte en el cas de banyistes convivents. Les gandules d’ús rotatori hauran de ser netejades i desinfectades quan canviï d’usuari.

Els ajuntaments podran establir limitacions tant d’accés, que en tot cas serà gratuït, com d’aforament a les platges a fi d’assegurar que es respecta la distància interpersonal de, almenys , dos metres entre banyistes. Es podran també establir límits en els temps de permanència en aquestes, així com en l’accés als aparcaments a fi de facilitar el control de l’aforament de les platges.

– Es recordarà als usuaris mitjançant cartells visibles o altres mitjans les normes d’higiene i prevenció a observar, assenyalant la necessitat d’abandonar la instal·lació davant qualsevol símptoma compatible amb el COVID-19.

– Els responsables de negocis de motos aquàtiques, hidropedals o de qualssevol altres elements esportius o d’esbarjo hauran de complir amb els disposat a les ordres específiques per al comerç minorista i, de manera particular, a tot allò que fa referència a la higiene i la desinfecció. Tots els vehicles hauran de ser netejats i desinfectats abans de cada ús.

ALTRES ÀMBITS:

D’altra banda, l’ordre del BOE fa referència a altres aspectes de la normativa de les diferents fases de la desescalada. Entre ells, que es permet també a partir del pròxim dilluns els passejos en grups de fins a 15 persones, convisquin o no juntes. També, quan es tracti d’esports sense contacte i individuals a l’aire lliure, com anar amb bici o córrer, es podrà sortir en grups de 15 persones.

S’acaben les franges horàries (excepte per a les persones majors de 70 anys i les persones vulnerables, que hauran de passejar entre les 10h i les 12h i entre les 19h i les 20h com fins ara). Les comunitats autònomes podran fer modificacions dins aquestes franges de dues hores a dalt o a baix.

Els bars i restaurants podran obrir a l’interior al 40% del seu aforament, amb servei a taula i mantenint la distància de seguretat.

Es poden obrir tots els comerços i serveis, independentment de la superfície. També els centres comercials. En el cas d’establiments i locals comercials que es trobin dins de parcs o centres comercials, podran procedir a la seva reobertura al públic sempre que tenguin una superfície útil d’exposició i venda al públic igual o inferior a 400 metres quadrats i comptin amb accés directe i independent des de l’exterior del parc o centre comercial.

A més, pel que fa l’àmbit educatiu, es podran reprendre les classes presencials no universitàries, així com també la formació a les autoescoles amb un terç de l’aforament.

Es podran celebrar noces de fins a 50 persones en llocs tancats i de 100, en oberts. Per a les vetlles, aquestes podran ser de màxim 15 persones en recintes tancats i 25, en espais oberts. Els centres de culte podran acollir la meitat del seu aforament.

En aquesta segona fase també es permeten les visites a centres de discapacitats, habitatges tutelats i residències de majors en les condicions que estableixi cada comunitat autònoma.

A les biblioteques, es podran utilitzar els ordinadors i podran acollir un màxim del 30% del seu aforament. L’ordre dona llum verda també a l’obertura de sales d’exposicions amb visites turístiques i recorreguts marcats, i de cinemes, teatres i similars (inclosos els serveis complementaris com les cafeteries) amb un terç del seu aforament.

Es podran celebrar lligues professionals a porta tancada i amb retransmissió i els entrenaments podran ser de màxim 14 persones. En lligues no professionals els entrenaments seran individuals.

D’altra banda, es permet l’obertura de centres esportius coberts i piscines al 30% del seu aforament i a les piscines, cada nadador només podrà ocupar un carril. L’obertura de les piscines recreatives serà sempre al 30% del seu aforament.

Pel que fa a les sortides de turisme actiu i de naturalesa amb guia, es podran fer sempre en grups de fins a 20 persones.

Les reunions de treball i de conferències estan permeses en aquesta segona fase amb un màxim de 50 assistents.


L’ordre del BOE que regula l’ús de les platges
Mallorca, Menorca i Eivissa entren dilluns a la Fase 2
Platja de Muro zonificarà l’espai de la platja per edats per poder garantir les normes de seguretat
És possible contagiar-se de coronavirus a la platja?

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El Mateu Orfila ha acompanyat 7 famílies en el procés de dol perinatal durant aquest any

15 famílies de Menorca han patit la mort del seu fill durant la gestació, en el moment del part o...

Sant Lluís reordenarà el trànsit al camí de ses Barraques per millorar la seguretat dels vesins

Es tracta d'una via molt estreta de doble circulació que causa moltes d'incomoditats als veïnats, sobretot, si van a peu