X

Els pressupostos autonòmics inclouran per primer pic un informe d’impacte familiar

Vox presentarà una proposició no de llei, que comptarà amb els vots a favor del PP, per a blindar el requisit que els pressupostos de la comunitat incloguin aquest informe

14/09/2023

Els pressupostos autonòmics inclouran per primer pic un informe d’impacte familiar

D'esquerra a dreta, el portaveu parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, el vicepresident del Govern, Antoni Costa, la portaveu parlamentària de Vox, Idoia Ribas, i el diputat de Vox Xisco Cardona.

Redacció

El Govern treballarà en un “informe d’impacte familiar” que servirà per incloure-ho en els pròxims pressupostos autonòmics. Vox presentarà una proposició no de llei, que comptarà amb els vots a favor del PP, per a blindar el requisit que els pressupostos de la comunitat incloguin aquest informe. Aquesta ha estat una de les mesures que s’ha anunciat després de la primera reunió del PP i Vox de la comissió de seguiment de l’acord programàtic subscrit per a la investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern.

Tots dos partits han coincidit a assenyalar el bon ritme de compliment de les mesures incloses en l’acord i s’han emplaçat a continuar treballant “per a avançar en els diferents punts”. Aquesta primera reunió ha servit per a establir la dinàmica de la pròpia comissió, que es reunirà cada dos mesos. Hi han assistit els portaveus parlamentaris, Sebastià Sagreras i Idora Ribas, acompanyats del vicepresident del Govern, Antoni Costa, i el coordinador i diputat de Vox per Menorca, Xisco Cardona.

Sobre altres punts importants de l’acord, com l’eliminació del requisit del català a tota l’administració o la derogació de la Llei de memòria democràtica, no es compliran de moment per no interferir en la creació dels pressupostos de la comunitat per al 2024. No osbtant, la portaveu de Vox al Parlament ha assegurat que a partir de gener es començaran els tràmits per complir aquests punts i també la resta dels acords aprovats entre tots dos partits.

El document bilateral consta de 110 punts, què és el que s’ha complit fins ara?

➡  Llegeix aquí l’acord programàtic entre el PP i Vox

La primera execució del Govern, liderat per la popular Marga Prohens, del pacte PP-Vox ha estat l’eliminació de l’impost de successions i donacions i la supressió sobre transmissions patrimonials. Era una promesa de la campanya electoral i en els punts 6 i 7 del document bilateral donaven fe que ho farien durant els primers 100 dies de legislatura. Un Consell de Govern extraordinari ho va aprovar per decret el 18 de juliol i, actualment, està en tramitació parlamentària perquè es va convalidar com a projecte de llei.

Avui les dues parts posaran aquest i altres punts de compliment, cinc més, o set. Depèn de la lectura que se’n faci a la trobada. El PP dona normalitat absoluta a la reunió. La situa en una trobada de feina lògica i habitual en un pacte de governabilitat a les Illes.

Pel que fa a Educació, el primer compromís executat és el de la gratuïtat de l’escola d’infants de 0 a 3 anys. Aquest punt, però, no s’ha complert al cent per cent perquè parla de “la llibertat d’elecció” que, de moment, es deixa per més endavant. L’altre punt que fins ara ha aixecat moltes reaccions polítiques és el 67, que parla de com captar i fidelitzar professionals sanitaris amb mesures com l’eliminació del requisit lingüístic. El debat polític i la pressió de l’oposició se situa en la qüestió següent: si això s’estendrà a tota l’administració pública. Davant els micròfons, el Govern tira pilotes fora, no concreta res, però fonts del PP expliquen que a la pràctica no passarà.

Per què? La clau la trobam en els punts 55 i 56 de l’acord. En el primer, s’aposta per garantir que el desconeixement del català no penalitzi l’accés a la funció pública. Aquí es pot interpretar que el certificat de català deixarà de ser un requisit, però, en el punt següent, es diu que es garantirà el dret a tot ciutadà perquè es pugui dirigir a l’administració amb qualsevol de les dues llengües oficials i se’l contesti amb l’idioma que triï, com es garanteix, insisteixen, amb els coneixements lingüístics. En tot cas, dimarts passat, a la primera sessió de control a Marga Prohens, es va constatar que aquest punt seria clau de disputa amb l’oposició i la sintonia entre socis de governabilitat.

Molts dels 110 punts de governabilitat s’han de materialitzar a través dels pressupostos generals de la comunitat. A l’acord preliminar, Vox es va comprometre a no presentar cap esmena a la totalitat de la llei més important de qualsevol govern amb la intenció de donar estabilitat. Això sí, sempre que els populars no incompleixin el pacte i s’acrediti en el si de la comissió de seguiment que avui s’estrena.

Notícies relacionades >

14/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris