X

Desclouen les primeres tortugues marines mallorquines de Can Pere Antoni a Palma

En són 12 de les 60 que van quedar nidificades en aquesta platja urbana quan, el passat 8 de juny, la tortuga mare hi va anar i va pondre els ous

07/08/2023

Desclouen les primeres tortugues marines mallorquines de Can Pere Antoni a Palma

59 dies després, ja han desclòs les primeres tortugues marines que es troben a la platja de Can Pere Antoni de Palma després que la tortuga mare va arribar-hi la nit del 8 de juny per pondre 106 ous. Són 12 dels 60 que van quedar en el niu, ja que uns altres 46 són al Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), al Port d’Andratx, on estan incubant artificialment i poder tenir més garanties de supervivència de les cries. Aquesta espècie va començar a nidificar fa quatre anys a les costes de les Illes Balears, però a Mallorca són les primeres tortugues des que n’hi ha registres. Els científics consideren que és una conseqüència de l’escalfament de la mar Mediterrània.

L’inici dels naixements va tenir lloc diumenge. En concret, la primera desclosa es va produir a les 11.00 hores; la resta van ser a partir de les 21.00 hores i durant aquesta matinada. L’equip voluntari que custodia el niu ha pogut constatar la presència de 12 nounats de tortuga marina que emergien de dins l’arena després de 59 dies des de la seva posta el passat 8 de juny a la platja palmesana. Aquests exemplars han estat traslladats a les instal·lacions d’IRFAP-LIMIA on el departament de Fauna Marina del COFIB s’encarregarà de valorar el seu estat i de la seva cura i cria fins al moment de la seva reintroducció al mar. Ja que, si es deixés que aquestes tortugues marxaren per si soles a la mar, podrien ser presa per aus que volen per aquesta zona.

Les tortugues marines nascudes als nius de les Balears formaran part del programa Head Starting, d’acord amb l’estratègia nacional de l’espècie i en col·laboració amb altres comunitats autònomes. Aquesta estratègia consisteix en un programa de cria en un medi artificial controlat durant entre 10 i 12 mesos. Gràcies a aquest programa s’augmenten exponencialment les possibilitats de supervivència d’aquests animals una vegada retornats al mar.

En una nota de premsa, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural recorda que aquest és el primer niu de tortuga marina que s’ha registrat a l’illa de Mallorca i a tot l’Estat enguany, i el primer dels 5 nius actius actualment que s’han registrat aquesta temporada a les Balears. Els altres 4 nius han succeït a la platja de Cala Millor, a Sant Llorenç des Cardassar, i a les platges des Figueral, a Santa Eulària des Riu, i ses Salines, a Sant Josep de sa Talaia.

Tot l’operatiu d’atenció als nius i de la seva gestió, així com la cura i cria dels nounats és dirigit per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a través del departament de Fauna Marina del COFIB (Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears) que depèn del Servei de Protecció d’Espècies.

La tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a vulnerable en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, que se sol reproduir a la Mediterrània oriental i que, no ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental, molt probablement per mor de l’increment de la temperatura de la mar.

Es reclama, per tant, la màxima col·laboració de tota la ciutadania per tal de preservar els nius. Ens trobem en plena temporada de nidificació d’aquesta espècie i, en conseqüència, és probable que es registrin més intents de nidificació. En cas de nous intents, és necessari avisar immediatament al 112 i no molestar l’animal per evitar que la posta sigui fallida.

Notícies relacionades >

07/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris