X
17

El debat d’investidura de Pedro Sánchez serà aquest dimecres i dijous

Ara com ara, Sánchez compta amb els suports del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i Coalició Canària. És a dir, 179 vots a favor, tres més de la majoria absoluta

13/11/2023

El debat d’investidura de Pedro Sánchez serà aquest dimecres i dijous

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, aquest dilluns. / EFE

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat que el debat d’investidura de Pedro Sánchez serà aquest dimecres i dijous, 15 i 16 de novembre. Per a la primera jornada, el candidat socialista encetarà el debat amb el seu discurs a partir de les 12.00 hores. Ara com ara, Sánchez compta amb els suports del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i Coalició Canària. És a dir, 179 vots a favor, tres més de la majoria absoluta. Perquè, si no hi ha sorpreses, hi haurà 171 nos del PP, Vox i UPN. Amb tot, la investidura arriba 16 setmanes després de les eleccions i a només dues setmanes que expiri el límit del 27 de novembre. El debat tindrà lloc 43 dies després que el rei el proposés com a candidat el passat 3 d’octubre, set dies més dels que van transcórrer des de la primera proposta de candidat del rei a Feijóo. La nova sessió d’investidura se celebrarà gairebé cinquanta dies després de la fallida investidura del líder del PP, en la qual no va aconseguir majoria suficient, ni en la primera ni en la segona votació.

La presidenta del Congrés ha anunciat també que la Junta de Portaveus es reunirà aquest dimarts a les 12.00 hores per a ordenar els dos dies del ple en el qual intervindran els grups parlamentaris de major a menor representació i en el qual Sánchez i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es mesuraran en un cara a cara després que el president del govern espanyol en funcions evités aquesta picabaralla durant la fracassada investidura de Feijóo.

Armengol ha anunciat la data del debat d’investidura el mateix dia en què es registra la llei d’amnistia als encausats pel procés, i que portarà la signatura de set grups parlamentaris. “He convocat perquè després de parlar aquests darrers dies amb el candidat… i havent-me transmès que ja ha fet tota la ronda de negociacions amb els diferents grups polítics d’aquest Parlament, ja està en condicions de poder anar al debat d’investidura”, ha assenyalat davant els mitjans de comunicació del Congrés que aquest dilluns ha començat el dia amb un fort dispositiu de seguretat en els seus voltants.

Armengol ha recordat que en el debat d’investidura, el candidat a la Moncloa no té límit de temps i pot intervenir-hi quan ho desitgi mentre que la resta dels partits tenen taxades les seves intervencions, per la qual cosa no pot avançar l’hora de la primera votació, dijous, en la qual previsiblement Sánchez serà investit president del Govern, ja que aconseguiria la majoria absoluta. No obstant això, ha considerat que allò “lògic” seria que aquest debat finalitzés cap al migdia, a una hora similar a la que va acabar la primera votació de l’anterior candidat del PP. Després de ser investit Sánchez, la presidenta del Congrés es traslladarà al Palau de la Zarzuela per a comunicar al rei Felip la investidura reeixida.

Armengol defensa el dret a manifestar-se, però lamenta que es fomenti la “crispació”

En aquesta roda de premsa, se li ha demanat per les protestes i manifestacions contra la llei d’amnistia i el candidat Pedro Sánchez, convocats pel PP i Vox. Armengol ha defensat el dret dels ciutadans “siguin quines siguin les seves opinions” a manifestar-se, però ha lamentat les declaracions de polítics que “més que unir, separen” i que “en comptes d’instar a la concòrdia, insten a la crispació i a la divisió”.

La presidenta del Congrés ha dit que sempre ha defensat i defensarà les manifestacions “perquè els ciutadans i ciutadanes puguin expressar les seves opinions, siguin quines siguin”. Així mateix, ha subratllat la seva defensa del diàleg i el consens com a via per a “intentar unir els espanyols”. “Per tant, em sembla que algunes declaracions que hem sentit aquests dies, fins i tot de diferents líders polítics, més que unir, separen. I crec que això no és bo mai, i més que instar a la concòrdia, insten a la crispació i a la divisió. I crec que això tampoc no és bo”, ha apuntat.

En aquest sentit, Armengol  ha recalcat la importància de dialogar “des de la discrepància ideològica que existeix i ha d’existir en una democràcia madura” com l’espanyola, i la necessitat d'”apreciar com mai la democràcia, els valors, les institucions”. I ha condemnat “rotundament qualsevol tipus d’agressió, qualsevol tipus de violència i qualsevol tipus de desacatament a l’ordre públic” com assenyala que “desgraciadament hem viscut en alguns carrers d’Espanya aquests dies”.

Notícies relacionades >

13/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT