X

L’acord PSOE-PNB garanteix al País Basc el traspàs de les competències pendents

Pedro Sánchez també s'ha assegurat el suport de la diputada de Coalició Canària

10/11/2023

L’acord PSOE-PNB garanteix al País Basc el traspàs de les competències pendents

El president en funcions, Pedro Sánchez, amb el líder del PNB, Andoni Ortuzar, aquest divendres. / EFE - Fernando Villar

El PNB ha tancat un acord amb el PSOE per a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, que previsiblement se celebrarà la setmana vinent. El president del PNB, Andoni Ortuzar, i Sánchez subscriuran aquest divendres el pacte a Madrid, a les 11.00 hores, segons han informat a l’agència Europa Press fonts. Els vots a favor del PNB són imprescindibles perquè Pedro Sánchez sigui investit en primera votació. En segona votació seria suficient amb l’abstenció dels bascs perquè el president del Govern en funcions fos reelegit. Pedro Sánchez també s’ha assegurat el suport de la diputada de Coalició Canària, Cristina Valido, després d’arribar a un acord que també es coneixerà avui. D’aquesta manera el candidat socialista sumarà 179 vots, de tots els grups parlamentaris manco PP, Vox i UPN.

Llegeix aquí l’acord entre el PSOE i PNB

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha afirmat que l’acord aconseguit amb el PSOE garanteix la negociació i el traspàs al País Basc de totes les competències pendents. En una intervenció davant els mitjans aquest divendres després de signar l’acord d’investidura amb el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, Ortuzar ha explicat que l’acord suposa un “nítid avanç” en el compliment de l’autogovern i estableix les bases per a negociar l’autogovern futur, en un horitzó temporal màxim de dos anys.

Per altra banda, l’acord dels socialistes amb Coalició Canària recull els punts de l’anomenada “agenda canària”, les reivindicacions plantejades per la formació insular, però inclou el rebuig de la diputada Valido a la futura llei d’amnistia. Aquest rebuig es materialitzarà en el vot en contra de Coalició Canària quan es tramiti la proposició de llei d’amnistia que previsiblement es presentarà al començament de la setmana que ve en el Congrés.

Atacs multidireccionals per l’acord PSOE-Junts

Ahir la imatge va ser la de l’acord entre el PSOE i Junts, que va provocar un tsunami de reaccions. Els atacs són multidireccionals. No només arriben des de la dreta política, sinó també des de la patronal, els inspectors d’Hisenda i, potser les crítiques més rellevants, de les associacions judicials, incloses les progressistes. Socialistes i postconvergents acorden obrir una nova etapa política que resolgui el conflicte històric entre Espanya i Catalunya. El bessó de tot plegat és la llei d’amnistia, de la qual encara no es coneixen els detalls claus que determinaran si realment és constitucional o no, però que permetrà la investidura de Pedro Sánchez. Això sí, no és automàtica, encara manquen una sèrie de passes per fer-se realitat.

La condició sine qua non de Junts és que abans del ple d’investidura s’havia de registrar la proposició de llei d’amnistia, conscients que no se’n podia exigir l’aprovació per una qüestió de temps, més ara que el PP n’alentirà la tramitació al Senat. S’espera que es registri amb la firma de tots els grups parlamentaris que votaran a favor de la investidura de Sánchez. Encara, però, no té tots els sís. Manca el del PNB, la negociació pel qual s’ha produït fins ara amb discreció, però avui s’escenificarà com ja s’ha fet amb Junts, ERC, BNG i sobretot amb Bildu, competència directa dels nacionalistes bascs. A més, el PSOE no ha tirat la tovallola amb Coalició Canària. Com que el PSOE no ha aconseguit tenir-ho tot tancat aquesta setmana i amb aquests serrells encara en l’aire, tot fa pensar que fins la setmana que ve no hi haurà ple d’investidura. Els partits donen una data, el 15 i 16 de novembre, però la darrera paraula la té la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que té dues setmanes més de marge per convocar el ple sempre que el 27 s’hagi configurat govern.

Si finalment el PSOE i Sumar aconsegueixen tancar govern, aquest hauria de ser durador, ja que l’acord amb Junts no només és d’investidura, sinó de legislatura, com també es va signar amb ERC i Bildu. Ara bé, Carles Puigdemont adverteix que s’ha de complir tot el signat al llarg del mandat socialista. El líder independentista diu que l’acord marca un abans i un després. Posa negre sobre blanc els punts de trobada i de divergències amb els socialistes. De fet, queda posat per escrit que els postconvergents donen per bons els resultats del referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència i els socialistes no. Ara bé, Junts torna al camí de la negociació. Puigdemont adverteix els socialistes que l’estabilitat de la legislatura s’haurà de guanyar “acord a acord”. El PSOE demana calma. El secretari d’Organització dels socialistes i negociador a Brussel·les, Santos Cerdán, destaca un pic i un altre que és el moment de la política i una oportunitat històrica per resoldre el conflicte amb Catalunya.

Notícies relacionades >

10/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris