X

El govern espanyol vol obligar els bancs a oferir l’atenció presencial dos dies a la setmana en pobles petits

PSOE i Unides Podem cerquen aplicar mesures per a reforçar l'atenció bancària tant en municipis petits com als clients majors de 65 anys i a les persones amb discapacitat

27/03/2023

El govern espanyol vol obligar els bancs a oferir l’atenció presencial dos dies a la setmana en pobles petits

Imatge d'arxiu de la vicepresidenta Econòmica, Nadia Calviño.

13

El PSOE i Unides Podem han registrat una esmena conjunta al projecte de llei de l’autoritat del client financer perquè, en els municipis de menys de 5.000 habitants, els bancs garanteixin l’atenció presencial, almanco, dos dies laborables per setmana amb un mínim de sis hores d’atenció al públic cadascun d’ells. Això faria que municipis com Deià, amb només un caixer automàtic, tornin a tenir oficia per atendre de forma presencial.


El tancament d’oficines de bancs s’alenteix a les Balears

A través de l’esmena, a la qual ha tingut accés l’agència Europa Press, els socis de Govern espanyol cerquen aplicar mesures per a reforçar l’atenció bancària tant en municipis petits com als clients majors de 65 anys i a les persones amb discapacitat.

Amb aquest pretext, PSOE i Unides Podem proposen també proveir sistemes d’atenció preferent a les persones majors en les oficines bancàries durant un període mínim de tres hores diàries. Per a això, en cada oficina presencial al client, hi haurà una persona que assumeixi el càrrec de “gestor del major”, amb funcions específiques d’assistència a aquest col·lectiu en la seva interacció amb l’entitat.

A més d’aquestes propostes, l’Executiu també cerca establir en els bancs un servei d’atenció telefònica personalitzada sense cost addicional i que sigui operatiu durant tot l’horari comercial enfocat en el col·lectiu de persones majors.

Supervisió del Banc d’Espanya

En el marc d’aquest projecte de llei, actualment en tràmit parlamentari en el Congrés, l’Executiu central cerca també de dotar de noves funcions supervisores al Banc d’Espanya.

De fet, en la mateixa esmena que desplega mesures de reforç d’atenció a col·lectius de majors i petits municipis, PSOE i Unides Podem també proposen que el Banc d’Espanya pugui recaptar de les entitats i persones subjectes a la seva funció supervisora, així com a tercers als quals aquestes entitats hagin subcontractat activitats o funcions operatives, la informació necessària per a comprovar el compliment de la normativa d’ordenació i disciplina.

Amb la finalitat que el Banc d’Espanya pugui obtenir aquestes informacions, o confirmar la seva veracitat, les entitats i persones esmentades quedarien obligades a posar a la disposició del Banc d’Espanya “quants llibres, registres i documents consideri precisos”, inclosos els programes informàtics, fitxers i bases de dades, sigui quin sigui el seu suport físic o virtual.

En aquest marc, les entitats referides tindrien obligació d’habilitar, en el termini que es fixi per a d’això, els mitjans tècnics requerits per l’organisme liderat per Pablo Hernández de Cos per a l’eficàcia dels seus sistemes de comunicació electrònica, en els termes que aquest adopti a aquest efecte.

Totes aquestes actuacions, diuen els socis de coalició, podran ser realitzades pel Banc d’Espanya sense prèvia notificació, i no serà necessària la revelació per part dels seus empleats de la condició de personal del Banc d’Espanya, de manera que pugui conèixer, verificar i obtenir evidència del compliment de la normativa bancària, així com de les pràctiques de mercat dutes a terme per les entitats supervisades en la comercialització i contractació de productes o serveis bancaris.

Addicionalment, el Banc d’Espanya podrà sol·licitar la col·laboració d’experts mitjançant la divisió d’informes per a l’elaboració d’aquests informes. Els experts designats, així com els seus empleats, podran actuar de manera anònima, sense revelar la seva actuació per compte del Banc d’Espanya.

27/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT