X

El nivell de la mar pujarà a les Balears fins a 36 centímetres al 2050

Serà una de les conseqüències més flagrants que viuran les Illes a causa de l'escalfament global

13/08/2021

El nivell de la mar pujarà a les Balears fins a 36 centímetres al 2050

179

La pujada del nivell de la mar serà un dels efectes més flagrants que tindrem aquí a les Balears a causa del canvi climàtic. Per al 2050, la mar pujarà gairebé mig metre. Els governs i les institucions, segons els experts, ja han de començar a treballar amb aquesta realitat

L’informe de l’ONU publicat aquesta setmana és taxatiu: l’escalfament global ja és una realitat. Un fet que també es veurà de manera flagrant a les nostres Illes, sobretot per la pujada del nivell de la mar. Això fins i tot en el millor dels casos que és iniciar la reducció d’emissions de CO2. Segons l’informe ‘Costes pel Canvi’ elaborat per la UIB, el SOCIB i l’IMEDEA, d’aquí a 30 anys pujarà fins a 36 centímetres el nivell de la mar.

“S’ha d’introduir el fenòmen de l’escalfament global a l’agenda de planficació i l’agenda d’intervenció política. No podem esperar altres 20 anys. Si esperam 20 anys més, no hi serem a temps”.

Zones com s’Albufera d’Alcúdia, Cala Macarella o el parc Natural de ses Salines a Formentera es veuran clarament afectades. També zones urbanes costaneres sofriran les conseqüències de la pujada de la mar, a causa dels fenòmens meteorològics adversos. Les tempestes que actualment experimentam podran ser devastadores el 2050.

“Ja tindrà implicacions que posaran en compromís a persones, sense ser extremadament alarmistes. Hi hauan infraestctures, habitatges, persones i alguns equipaments públics que al 2050, en el pitjor dels casos, ja notaran aquests efectes del canvi global”

L’informe ‘Costes pel Canvi’ també preveu per al 2100 una pujada del nivell de la mar fins a 1 metre. Una situació que, segons l’estudi, les Balears perdran el seu 10% del Producte Interior Brut ja que bona part de les platges actuals, el gran reclam turístic, quedaran negades. Estam en crisi sanitària però la pandèmia climàtica també és aquí.

I aquestes són imatges d’Alcanada, a Alcúdia, l’any 1956. Fixau-vos amb el canvi que ha sofert la costa d’aquesta zona en quasi sis dècades. La mar ja s’ha empassat literalment part de l’arena i també part dels arbres.

Una altra imatge que vos podem mostrar és aquesta, la de s’Illot des Porros, a Santa Margalida. Com bé diu el seu nom és un illot, però si mostram la imatge actual s’han convertit en dos.

Les fotografies s’han pogut treure del web del Sitisba.

13/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT