X

El pacte d’esquerres es resisteix a Manacor, Pollença, Campanet, Capdepera, Algaida i Lloseta

El Partit Popular governaria, a hores d'ara, en solitari a Son Servera i Sóller

16/06/2023

El pacte d’esquerres es resisteix a Manacor, Pollença, Campanet, Capdepera, Algaida i Lloseta

Sala de plens de l'Ajuntament de Binissalem

L’entesa de governabilitat, en alguns casos, amb reedició de la del darrer mandat, no acaben de quallar – o no s’ha fet saber que ho hagin fet- arreu de Mallorca on són matemàticament viables a falta de 24 h per la constitució dels governs municipals.

Passa a Manacor, on tot i la voluntat d’acord manifestada públicament pels dos aliats els darrers quatre anys, Més-Esquerra, de Miquel Oliver i el PSIB, de Núria Hinojosa, encara no hi ha hagut anunci que tornin a anar plegats (aquesta vegada també amb Agrupació Independent de Porto Cristo com a convidat). L’executiva local del PSOE es va reunir ahir vespre després d’haver estat reclamant en les diferents reunions entrar a la batlia. Fonts dels ecosoberanistes, asseguren que Oliver serà batle els quatre anys.

El mateix succeeix entre Més i PSOE a Pollença, on han format coalició en els dos darrers mandats. El repartiment de la batllia entre els caps de llista respectius, Joana Maria Campomar, pels ecosobiranistes, i Martí March, pels socialistes, ha estat endarrerint l’entesa malgrat múltiples trobades entre ambdós grups. Amb tot, sembla que avui horabaixa, en una compareixença pública, arribarà la bona nova pollencina.

També l’ocupació de la cadira de batle manté allunyades en aquesta hora Margalida Fullana i Margalida Puigserver, PSIB i Més, respectivament, a Algaida, on també venen de governar plegats. En aquest cas, segons la formació nacionalista, falla que el PSIB -guanyador el 28M amb minva de representació- vulgui compartir la batlia. “La seva negativa a asseure’s a negociar que Margalida Puigserver sigui durant un període batlessa d’Algaida ens força a quedar fent feina des de l’oposició”, informava Més per Algaida, Pina i Randa

A Lloseta, dècades de comandament socialista frenen la governabilitat de l’esquerra amb Més, que vol fer Ángelina Pérez batlessa a més de Paquita Campins (PSIB), i el nou Ara Sí, coalició dels socialistes independents llosetins i Unides Podem, que té el regidor, Javier González que dona la majoria absoluta.

A Campanet, no hi haurà reedició del pacte entre el PP, El Pi i el PSIB, que hi ha ocupat la batlia amb Rosa Maria Bestard. La força més votada aquesta vegada ha estat Més, de Guillem Rosselló, que es postula a la batlia com a força més votada i en minoria després que l’Agrupació d’Electors Mou Campanet (AEMC) de Pep Tomeu Pons descartàs la seva convidada per aliar-se si no era amb un pacte “a tres”, han explicat els ecosobiranistes en un comunicat. Informen igualment que les “greus divergències passades” fan inviable un pacte amb els socialistes però que, amb tot, estan disposats a “recuperar-hi el diàleg” amb una taula de negociació que restableixi “ponts d’enteniment i confiança”. “No han volgut parlar”, ha dit, per la seva banda, Bestard, batlessa sortint del PSOE.  Una aliança entre el PP de Pedro Pons i AEMC sumaria el mateix nombre de regidors que els ecosobiranistes (4), però quedaria tres vots per davall.

I a Capdepera, el PSOE no ha volgut renunciar al seu cap de llista, líder i batle els darrers tres mandats, Rafel Fernández, com a condició per un acord amb Més, de Núria Garcia.

Sí que s’han entès a Artà i Montuïri

L’entesa -amb reedició- sí que ha estat possible a Artà (PSIB – El Pi), on el socialista Manolo Galán repetirà com a batle, i a Montuïri, on tendran la primera dona batlessa, Paula Amengual, de Més, que es repartirà la batlia amb Toni Miralles, del PSOE.

I sense acord d’esquerres, PP en minoria

La falta d’enteses d’esquerres deixa, així, pista oberta a batles del PP que governarien en minoria en ser els que més vots tenen d’aval. Passaria als municipis llosetí i gabellí, amb Xesca Ramis Mirèia Ferrer, respectivament; també a Son Servera, amb Jaume Servera, que agafaria el relleu dels socialistes i els independents sense que aquests darrers hagin accedit ara a pactar amb ell una renúncia perquè no han volgut renunciar a participar de la batlia.

La mateixa fórmula minoritària esdevindria un fet pel PP a Sóller, no hi ha tancat a hores d’ara el futur polític per divergències entre el PP, que hi va guanyar amb Miquel Nadal de cap de llista, per una banda, i el regidor i també candidat a batle de Seny i SentitSebastià Aguiló, de l’altra. La última informació disponible és per part d’Aguiló que ha fet una contraoferta als populars en què insisteix en disposar de la primera i quarta tinença de batlia a més de les àrees de Medi Ambient, Desenvolupament Rural i Mobilitat.

La indefinició plana encara sobre Santa Margalida, on es compten els minuts sense que s’hagi publicitat que Martí Torres (PP) i Joan Monjo (Coalició Convergència, de l’òrbita d’El Pi) hagin firmat la repetició de pactes passats. Passat el migdia, ha informat Torres, encara s’estava en negociacions. A Bunyola, finalment, els populars recuperen la batlia amb Joan Antoni Riera gràcies a un pacte de darrera hora amb Som AVI-El Pi que deixa fora de la primera cadira i a l’oposició amb el PSIB i VOX, Esquerra Oberta del batle sortint Andreu Bujosa.

Tampoc al major i més políticament poderós municipi mallorquí, Palma, s’han aclarit els comptes entre el popular Jaime Martínez i Fulgencio Coll, de Vox, que avui matí ha fet públic que no li donarà suport en la investidura.

Notícies relacionades >

16/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT